Српска би 2018. могла да престигне ФБиХ по броју километара ауто-пута

БАЊАЛУКА │ Република Српска би 2018. године могла да престигне Федерацију БиХ по броју километара ауто-пута.

Република Српска у неколико година иза себе има 72 нова километра ауто-пута, док ФБиХ у истом периоду има 18.

Српска је недавно добила додатних 11 километара употребљивог ауто-пута на дионици Бањалука – Добој, а до средине сљедеће године та ће дионица бити завршена са додатних 25 километара, пише портал „Кликс“.

Уз постојећи дио ауто-пута од Добоја до Прњавора који је отворен у септембру прошле године заокружиће се укупних 72 километра модерне саобраћајнице од Бањалуке до Добоја.

Када се тај број сабере са 37 километара завршеног дијела ауто-пута Бањалука – Градишка, може се закључити да ће Република Српска у 2018. години располагати са око 110 километара употребљивог ауто-пута.

„Аутоцесте ФБиХ“ управљају са близу 90 километара ауто-пута у саобраћају, а до краја ове године у употребу неће бити пуштен ни милиметар новог пута.

У ФБиХ нови километри ауто-пута нису пуштени у промет још од октобра 2014. године.

За вријеме тренутне паузе, градилиште у ФБиХ своди се на дионицу Свилај – Оџак /10 километара/ која нема смисла без моста на Свилају који неће бити отворен до краја 2018. године, те дијела зеничке заобилазнице од осам километара који ће у оптимистичном сценарију бити пуштен у саобраћај пред крај наредне године.

Уколико ауто-пут до Свилаја, укључујући и мост, и Зеничка заобилазница буду завршени до краја 2018. године, ФБиХ и Република Српска имаће приближно једнаку дужину употребљивог аутопута, мада ће Српска превагнути са километар или два.

Срна