Српска дала сагласност, Предсједништво БиХ усвојило ССП

111

САРАЈЕВО │ Младен Иванић, Бакир Изетбеговић и Драган Човић као чланови Предсједништва БиХ на телефонској сједници усвојили су адаптацију Споразума о стабилизацији и придруживању.

Усвајање ССП-а један је од кључних услова у овом тренутку да би се БиХ нашла на дневном реду сједнице Вијећа за спољне послове ЕУ у Бриселу, која је заказана за 18. јули.

Милорад Додик, предсједник РС и Жељка Цвијановић, предсједник Владе РС, претходно су јутрос дали сагласност Младену Иванићу, члану Предсједништва БиХ из РС, да потпише адатапцију Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП).

Додик је рекао да је након консултација са њемачким министром пољопривреде Кристијаном Шмитом, затим са Александром Вучићем, премијером Србије и јутрошњих консултација са пољопривредним произвођачима оцијењено да су уклоњене све примједбе РС у вези са тим споразумом.

Додик је додао да ће представници РС отпутовати у Берлин гдје ће бити утврђене штете које ће бити претрпљене због прилагођавања споразума, те гдје ће се утврдити начини намирења. Нагласио је да споразум ступа на снагу 1. јануара, те да има довољно времена да се то изврши.

Извор: Независне новине