Српска добила нова министарства

Усвајањем Закона о републичкој управи по хитном поступку окончана је прва посебна сједница Народне скупштина Републике Српске.

Законом о републичкој управи мијења се организација и дјелокруг рада одређених министарстава, те се оснивају Министарство привреде и предузетништва, Министарство енергетике и рударства, Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу.

Поред наведеног, као самостална републичка управна организација оснива се Републички секретаријат за расељена лица и миграције, који преузима послове Министарства за избјеглице и расељена лица, а које престаје да ради.

За овај приједлог гласала су 53 посланика.

Министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић рекла је да се овим приједлогом закона мијења организација и област рада одређених министарстава у циљу функционалније организације прилагођене савременим кретањима.

Као самостална републичка управна организација оснива се републички секретаријат за расељена лица и миграције, који преузима послове Министарства за избјеглице и расељена лица, које престаје са радом – истакла је Решићева.

Током расправе, посланик ПДП-а Јелена Тривић рекла је да сматра да надлежности Министарства за трговину и туризам треба да се додају будућем министарству привреде, те да се формира министарство за демографију с циљем рјешавања демографских питања у Републици Српској.

Посланик СНСД-а Мирослав Вујичић сматра да је овај закон добро рјешење, те да треба постојати Министарство трговине и туризма јер је туризам развојна шанса за сарајевско-романијску и херцеговачку регију.

Посланик СП-а Максим Скоко сматра да ово законско рјешење треба поздравити, а посебно оснивање министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

На посебној сједници изабрани су српски делегати за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, те делегати за Вијеће народа Српске.

Посланици су изабрали и Небојшу Згоњанина за генералног секретара Скупштине.

Изабрани су и чланови радних тијела највише законодавне институције.

Подсјећамо, посланици Народне скупштине Републике Српске, у наставку прве редовне сједнице, изабрали су данас потпредсједнике ове институције.

За потпредсједника НСРС изабрана је Соња Јовичевић Караџић, на приједлог Клуба СДС-а.

Из реда бошњачког народа изабран је кандидат Клуба „Заједно за БиХ“ Сенад Братић, а на приједлог СНСД-а изабрана је Жељка Стојичић из реда хрватског народа. За потпредсједника је изабран и Милан Петковић из Уједињене Српске.

РТРС