Српска геј министарка је свјетска вијест

765-430-e81cc04ee97a38f6c14025b5e984a85f

БЕОГРАД │ Западне агенције и готово сви електронски медији у региону известили су да је мандатар Александар Вучић предложио састав нове Владе Србије.

Део медија акценат ставља на то да језа министарку у будућој српској влади предложена Ана Брнабић која, како се наводи, не крије да је хомосексуалног опредељења.

Српски мандатар каже да ће нова влада укључити министарку која је отворено геј, јавља АП уз напомену да је то први такав случај у „конзервативној балканској земљи“.

Америчка агенција наводи да је мандатар Александар Вучић данас рекао да његова будућа министарка државне управе и локалне самоуправе „не крије своје сексуално опредељење и да је свестан да би то могло привући пажњу“, али да га интересују једино њени резултати.

Србија је обећала да ће ојачати права ЛГБТ популације у тренутку када настоји да уђе у ЕУ. Протеклих година параде ЛГБТ популације су одржане под заштитом полиције, подсећа агенција.

И агенција АФП известила је да је премијер Вучић данас најавио нови кабинет који укључује и првог отворено хомосексуалног министарског кандидата.

Агенција цитира Вучићеву изјаву да га лично опредељење Ане Брнабић не интересује и да је „она добродошла у српску владу“.

Француска агенција наводи да је у Србији и другим балканским земљама раширена хомофобија и напомиње да је Београд „под притиском“ да побољша заштиту мањина укључујући ЛГБТ заједницу од када је почела преговоре о приступању ЕУ.

Више од 80 одсто становника Србије су православни хришћани, а на београској Паради поноса у марту 2010. тврдокорни националисти су напали учеснике и сукобили се са полицијом повредивши 150 људи, због чега су власти наредне три године забрањивале параду, подсећа АФП.

Италијанска агенција Анса наводи да ће у новој влади Србије бити и један министар хомосексуалац, што је „апсолутна новина за Србију и за остатак Балкана“.

Брнабић ће, како преносе регионални медији, бити министарка државне управе и локалне самоуправе, те речи премијера Вучића који је на конференцији за новинаре у Народној скупштини рекао да се она с поносом говори о својој хомосексуалности.

„Она то не крије и с поносом говори. Она је толико фина и љупка, рекла ми је: Председниче, ако вам то смета, сигурна сам да ће о томе сада говорити&хеллип; А ја сам јој одговорио: Не, мене занима само твој резултат, а знам колико си стручна и вредна„, препричао је Вучић разговор с новом министрицом, додајући како јој је биографија без икаквих мрље те да има изврсну радну енергију, пренео је портал Индекс.хр.

Сарајевски портал Кликс.ба преноси да је премијер Вучић саставио списак министара за нову Владу Србије на којем је, како се наводи, осам имена међу којима је и једна припадница ЛГБТ популације.

Агенције