Српска опредијељена да у безбједносним интеграцијама прати Србију

БУДИМПЕШТА │ Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је у Будимпешти да је опредјељење Српске да у процесу безбједносних интеграција прати политику Србије.

Он је истакао да је досадашња сарадња са НАТО-ом показала да је процес интегрисања инструментализован инсистирањем на непотребном преносу надлежности и слабљењу ентитета, што је довело до ерозије повјерења.

Чубриловић је рекао да је једно од проблематичних питања и наметање налога за књижење непокретне војне имовине, која је власништво Српске, на Министарство одбране БиХ.

„Овакво условљавање и нарушавање уставних надлежности и самог Дејтонског споразума, кључни су разлог веома слабе тренутне подршке јавности у Републици Српској приближавању НАТО-у“, истакао је Чубриловић у обраћању учесницима друге сесије Осме конференције о евроатлантским интеграцијама предсједника парламената земаља Балкана.

Он је нагласио да постоје негативна искуства из недавне историје односа НАТО-а према Републици Српској, који не доприносе ентузијазму за улазак у овај савез, саопштено је из Народне скупштине.

„Могло би се закључити да би осјетљивији и практичнији приступ питањима сарадње требало да буде довољан разлог и НАТО-у да оптерећујућа и спорна питања рјешава користећи другачије приступе и могућности у успостављању партнерских односа и конструктивног доприноса изградњи стабилности и безбједности у региону„, додао је Чубриловић.

Он је навео да су за Српску питања унутрашње безбједности у БиХ, као и регионална безбједност, од посебног значаја.

Предсједник парламента Српске каже да унапређење међународних односа подразумијева парламентаризам и отворену међупарламентарну дебату као облик сарадње у области безбједности, која је заједнички интерес.

Чубриловић је рекао да је Република Српска, као равноправни дио БиХ и у складу са својим овлаштењима, чврсто опредијељена и посвећена интензивном политичком дијалогу и економском повезивању.

„Српска је опредијељена и ближој сарадњи у области правосуђа и унутрашњих послова, борби против организованог криминала, корупције, илегалне имиграције и трговине људима, те посебно борби против тероризма у земљама региона„, навео је Чубриловић.

Он је истакао да је и Српска била жртва тероризма, а најкарактеристичнији примјер је погибија полицајца Републике Српске у Полицијској станици у Зворнику, кога је на радном мјесту убио исламски фундаменталиста.

„Народна скупштина је у потпуности посвећена вршењу демократске и цивилне контроле над безбједносним сектором, те у свом капацитету, периодично расправља о свим питањима у вези са учешћем БиХ у међународним односима и облицима сарадње са другим субјектима на плану безбједности„, нагласио је Чубриловић.

Он је истакао да је Српска, у складу са уставним надлежностима, раније подржала учешће БиХ у Партнерству за мир.

Извор: СРНА