Српска припрема Резолуцију о војној неутралности!

БАЊАЛУКА │ Ситуација у Српској је стабилна и све институције функционишу у складу са Уставом и законима, рекао је предсједник Српске Милорад Додик руском амбасадору Петру Иванцову. Српска, како је рекао, припрема Резолуцију о војној неутралности, коју би Народна скупштина требало да разматра на наредној сједници.

Посљедице далеко веће него корист. То је став који је у вези са учешћем балканских држава у НАТО активностима, Русија одавно изнијела. У Бањалуци је то још једном поновио руски амбасадор.

– Република Српска треба да иде путем Србије о том питању, укључујући и Резолуцију о војној неутралности. То је, како сам разумио и избор грађана Републике Српске – рекао је Иванцов.

Да је то став грађана и да од њега ни милиметар неће одступити, категоричан је предсједник Српске. Додаје, о евентуалном уласку у НАТО одлучиваће народ на референдуму.

– Желе се узети касарне, а да се никога у Бањалуци не пита да ли желе у касарни „Козара“ НАТО трупе, како би се онда показало да нема потребе да Српска о било чему одлучује, јер има оних у Сарајеву који ће то олако прихватити. И онда само одједном овдје осване НАТО. То народ не жели и зато је мој став такав и зато га никада нећу промијенити – каже Додик.

Какав ће бити став опозиционих странака у Парламентту Српске, није најјасније. Предсједник ПДП-а, Бранислав Бореновић, иако текст резолуције, како сам признаје, није добио ни прочитао и не зна какав је план, већ сада тврди да је ријеч о политичкој причи.

– Имам осјећај да се ту ради о једној великој политизацији и покушају да се стварају неке велике теме. Не знам шта је садржај и не могу да вам дам коментар – каже Бореновић.

Не зна, чини се, ни СДС-ов министар безбједности у СМ БиХ, Драган Мектић, али зна какав је став његове странке.

– Наш став је да нећемо и не требамо подржати декларацију о војној неутралности, зато што ћемо подржати и пратити како се Србија буде понашала у смислу војне неутралности – рекао је Мектић.

Србија је Резолуцију о војној неутралности усвојила још 2007. године. Аналитичари сматрају да ће због тога што документ у процедуру иде као обавезујућа резолуција, српски представници у Сарајеву морати да се одреде о том питању и да тако буде затворена свака могућност да БиХ уђе у НАТО мимо воље грађана Српске.

– Кад дође до изјашњавања „стани-пани“, нисам сигуран да ће иједна чланица Савеза за промјене, без обзира што их обавезује коалициони споразум у Сарајеву, смјети да гласа против војне неутралности Републике Српске, јер није ријеч о нечему за шта је 51 одсто грађана 2за“, а 49 одсто „против“, већ је ријеч о готово акламативном ставу – каже аналитичар Цвијетин Миливојевић.

И они који су Српску стварали, јасно поручују да БиХ не може ући у НАТО. Питају- како приступити савезу који је нанио толико штете?

– Прва јединица која је бомбардована од НАТО-а била је моја у Горажду, у априлу 1994. године. Тада су погинула тројица мојих војника, а 14 их је рањено – каже Родољуб Анђић, предсједник Удружења „Част отаџбине“.

Бомбардовање НАТО авијације још памте и грађани Српске. Због тога, предсједник Републике, како је више пута поновио, сматра да је перцепција свих у Српској да ће НАТО овдје, ако би БиХ постала чланица тог савеза, поравнати Републику Српску и учинити БиХ унитарном.

РТРС