Српска се задужује са нових 560 милиона КМ

368917_1
БАЊАЛУКА │ За финансирање буџетских расхода у наредној години, Република Српска задужиће се 560 милиона марака. У одлуци која ће се наћи пред посланицима, Влада наводи широк спектар могућих кредитора, а на првом мјесту поново је Међународни монетарни фонд.
Што се тиче ММФ-а Влада не мора да жури, јер је већ обезбијеђено 490 милиона из кредита Америчког инвестиционог фонда које Српска треба да повуче наредне године. До краја ове Влада повлачи само прву траншу од 50 милиона, јер се од јануара пензије исплаћују из буџета.
„Хтјели смо да се осигурамо како би преласком на нови систем омогућили нашим пензионерима да у што краћем року дођу до својих пензија, а након тога и сви буџетски корисници да се исплате по устаљеној процедури“, рекла је Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске.
То што је обезбиједила стабилност буџета за ову, али и наредну годину у Центру цивилних иницијатива сматрају највећим успјехом власти. Ипак то не значи да Влада води одговорну политику према будућим генерацијама.
„Лоша страна те приче о социјалном миру и подмиривању социјалних категорија је та што имамо недостатак здравог новца. Влада , свједоци сте, читаву 2015. годину нарочито задње 3-4 мјесеца интензивно ради на томе да пронађе кредитна средства како би одржала социјални мир што генерално није добро“, рекао је Жељко Нинковић, ЦЦИ.
Из Владе ипак поручују да је дуг под контролом и да сваке године више враћају него што позајмљују. Да се власти ипак играју бројкама, сматрају економсти јер је дуг Српске константно у порасту, а само ове године повећао се за 300 милиона марака.
„Дефицит прошле године званично је био 120 милиона.Ревизијом је утврђено да је скоро двјесто.А када су упоредили приходе и расходе у прошлој години, то је било триста.Званична статистика је евидентирала да је задуженост Републике Српске са пет милијарди и педесет милиона отишла на пет милијарди и 350 милиона. Према томе ти се подаци потпуно слажу“, каже Зоран Павловић, економски аналитичар.
А дуг Републике Српске достигао је законски праг задужености од 60 одсто БДП-а. Уколико наредне године не дође до озбиљнијег економског раста власт ће бити принуђена да мијења Закон о дугу и гаранцијама усвојен 2012. године.
БНТВ