Шта ако Македонија буде нова Украјина?

3814655_1

МОСКВА l Русија је забринута због погоршања политичке кризе у Македонији и апелује на мирно разрешење, саопштило је руско Министарство спољних послова.

„Брину нас извештаји о погоршању политичке ситуације у Македонији и сукобима до којих је дошло у Скопљу“, навело је руско Министарство и позвало „све стране да покрену политички дијалог и уздрже се од погоршања кризе која траје више од годину дана“, пренела је агенција Тас.

Министарство је саопштило да је „македонска опозиција још једном постала инструмент распиривања унутрашњег политичког конфликта, између осталог уз помоћ споља, са циљем да се поремети одржавање превремених избора заказаних за 5. јун, а који представљају једини демократски и легитимни начин за излазак из дуге кризе“.

У саопштењу се наводи да је одржавање превремених избора „договорено у лето 2015. године, уз активно учешће Европске уније и САД, а партнери са Запада би требало да се придржавају постигнутих споразума и преузму одговорност“.

„Сматрамо недопустивим погоршање крхке ситуације у Македонији, која је узрокована компликованом етничком и верском структуром у тој земљи. Примена украјинског сценарија, иницирање незаконитих акција и државни удар споља би могли да изазову дубоке потресе у Македонији и дестабилизацију ситуације на читавом Балкану“, истиче се у саопштењу руског министарства.

Министарство је позвало „све политичке снаге и представнике међународне заједнице да крену путем разрешења унутрашњег македонског проблема мирним путем, уз поштовање акција и одлука легитимних власти и вођства Македоније“.

Одлука председника Македоније Ђорђа Иванова да аболира одговорне за аферу „прислушкивање“ подигла је тензије у иначе веома ровитој македонској политичкој ситуацији. У протекла два дана су одржавани протести грађана и опозиције против одлуке председника.

Тим поводом забринутост су изразили и САД, ЕУ, Немачка.

Европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан осудио је одлуку македонског председника, рекавши да су поступци македонског руководства угрозили изгледе те земље за ближе односе с ЕУ и НАТО.

Хан је довео у питање то да ли у оваквим околностима предстојећи парламентарни избори могу да буду кредибилни.

Хан је позвао македонске политичке партије и грађане да се уздрже од насиља, истичући да се криза може решити само политичким средствима.

САД су осудиле одлуку македонског председника упозоривши да ће то нашкодити шансама Македоније да уђе у НАТО и ЕУ.

И немачка влада дубоко је забринута због одлуке македонског председника и позвала све политичке актере да појачају напоре за стварање минималних услова за одржавање избора у складу са европским стандардима.

Агенције