Šta pišu švajcarski mediji o hapšenju Nasera Orića

347362_1

BERN l Vojini komandant bivše bošnjačke (muslimanske) enklave Srebrenica, Naser Orić uhapšen je u srijedu u mjestu Thonex u kantonu Ženeva. Orić je od prošle godine tražen po interpolovoj potjernici koju je raspisala Srbija.

Uhapšen je u 12.30 časova na francusko-švajcarskoj granici blizu mjesta Thonex od strane granične policije, odgovorio je večeras Zan Filip Brant (Jean-Philippe Brandt) portparol ženevske kantonalne policije na pitanje novinske agencije SDA (Schweizerische Depeschenagentur).

On je ovim potvrdio navode austriske agencije APA koja se pozvala na informacije beogradskog medija B92. Prema Brantu, hapšenje je izvršeno na osnovu naloga koji je Srbija izdala prošle godine.

Orić je nakon hapšenja prebačen u ženevsku kantonalnu policiju. O daljim postupcima odlučiće Federalno ministarstvo pravde, jer se radi o pitanjima u federalnoj nadležnosti.

Četdesetosmogodišnji Orić je osumnjičen, zajedno sa još četiri osobe, da je u julu 1992. godine počinio ratne zločine nad srpskim civilima u istočnobosanskom mjestu Zalazje, nedaleko od Srebrenice. Tom prilikom je ubijeno devet ljudi. Orić je prvobitno od strane UN tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, osuđen za ratne zločine na dvije godine, zato što nije u dva slučaja spriječio ubistva i zlostavljanja srpskih civila. U žalbenom postupku 2008. godine on je oslobođen optužbi.

On kao komandant nije učinio ništa da spriječi te zločine i da kazni krivce, odlučilo je pretresno vijeće Tribunala u Hagu. Tokom žalbenog procesa, ustanovljeno je da stvarni krivci nisu identifikovani. Zbog toga nije dokazano da je Orić stvarno dogovoran za ta činjenja.

Čak i prvostepena presuda iz 2006. je izazvala proteste i bijes u Srbiji.

„To je poraz Tribunala za ratne zlocčne i samih UN“, izjavio je Vladan Batić bivši ministar pravde u to vrijeme. Takođe portparol srpskog Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić kritikovao je presudu Haškog tribunala.

„Dokazano je van svake sumnje da je došlo do strašnog zločina nad Srbima u Srebrenici i mora se smatrati odgovornim. To neće doprinijeti pomirenju“ rekao je Vekarić.

Tri godine nakon Orićevih komandnih aktivnosti u julu 1995. godine snage bosanskih Srba su u Srebrenici ubile oko 8.000 bosanskih Muslimana. Haški tribunal je potvrdio ovaj masakr kao genocid.

Schweizerische Depeschenagentur (Svjacraska novinska agencija)