Шта Србија мисли о референдуму?

351313_1
БЕОГРАД l Председник Републике Српске Милорад Додик и премијер Србије Александар Вучић састаће се данас у Београду. Из кабинета премијера Србије и председника Српске саопштено је да ће састанак бити одржан у згради Владе Србије, са почетком у 11.30 часова.
У светлу најновије одлуке Скупштине Републике Српске о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, београдски лист Данас интересовао се за став Србије о према поменутом референдуму.
Председник Србије Томислав Николић не може да се меша у унутрашњу политику друге државе, речено је Данасу у Председништву Србије.
То је био одговор на питање какав је став председника о одлуци посланика Републике Српске да буде расписан референдум о раду правосудних органа Босне и Херцеговине.
Извори Данаса на Андрићевом венцу, с друге стране, незванично кажу да председник лично не сматра паметним Додиков потез расписивања референдума.
Премијер Србије Александар Вучић, као ни потпредседници Владе, нису желели јавно да кажу свој став о одлуци Републике Српске.
Своје мишљење премијер ће најпре рећи председнику Републике Српске, а у премијеровом кабинету кажу да ће, осим разговора о референдуму, Вучић и Додик разговарати и о нападу у Сребреници и ситуацији у региону.
Како је речено Данасу у Председништву, иако није планирано, постоји могућност да Додик разговара и са Николићем.
Овим новим доласком Додика у Београд се наставља пракса учесталог консултовања и блиских односа државног врха Србије и Републике Српске, на коју, како је Данас већ писао, Запад не гледа благонаклоно, јер Додика види као политичара који је сметња томе да БиХ постане функционална држава.
Потпредседник СНС Игор Мировић за Данас наводи да Србија није тутор Додику, али да има жељу да активно учествује у испуњавању две своје обавезе према Дејтонском споразуму.
„То је очување стабилности у БиХ и региону, чему најозбиљније приступамо. Други задатак је чување права Срба у БиХ. Србија се пођеднако бави и једном и другом обавезом. Консултација је било и раније и то није ништа спорно, с обзиром на улогу коју имамо у региону. А да ли се то неком допада или не допада, не знам“, објашњава Мировић.
Он расписивање референдума види као аутономну одлуку Народне скупштине Српске која је израз воље већине у Српској у политичком смислу.
„Увек и у свему Србија ће стати уз свој народ и његово руководство које је легитимно изабрано“, истиче Мировић.
Владимир Тодорић, интернационални секретар ДС, за Данас каже да политичари не треба више да свађају народе.
„Имамо паметнија посла него да се враћамо на међусобна застрашивања. Референдум јесте демократска тековина и нико не треба да буде против консултовања грађана, али интегритету БиХ нема алтернативе. Међутим, покушај насилне централизације, која је супротна Дејтонском споразуму, производи овакве нежељене реакције Бањалуке“, наводи Тодорић.
Одлука Народне скупштине Републике Српске о расписивању референдума о раду правосудних органа БиХ, донета у среду увече, наишла је на критику представника страних мисија, дипломатских представништава, федералних политичких представника и аналитичара, који сматрају да је то насртај на суверенитет и интегритет државе.
Амбасада САД у Сарајеву је саопштила да је „алармирана правцем у којем планирани референдум води Републику Српску као ентитет, као и претњама које он представља за безбедност, стабилност и просперитет БиХ“.
„Против смо референдума и било којих припрема за њега јер представљају кршење Дејтонског мировног споразума и јер се плашимо последица које ће имати за грађане у Републици Српској и у целој БиХ“.
Како се наводи, ангажоване су релевантне секције Владе Америке да би се одлучило о примереној реакцији према онима који су одговорни за ову „политичку провокацију“.
Став Амбасаде САД је да из овог референдума не може произаћи ништа добро, преноси данашњи Данас.
РТС