Стабилна производња струје у децембру

ТРЕБИЊЕ I Посљедње обилне кишне падавине у Херцеговини  значајно су повећале дотоке у акумулације ситема ХЕТ па у овом предузећу очекују да ће у децембру, по први пут, остварити планирану производњу.

Према ријечима Алкександра Вујића, извршног директора за управљање системом ХЕТ- а у првим данима децембра пало је око 180 литара кише по квадратном метру, па је захваљујући појачаним дотоцима, тренутна кота Билећког језера је 370 метара, што је планска кота за овај период.

„Тренутно имамо стабилну производњу и надамо се да ће до краја мјесеца максимално бити ангажована ХЕ Дубровник и потребно ангажована електрана Требиње један, чиме ће се остварити децембарски план производње електричне енергије“, навео је Вујић.

У ХЕТ очекују да нове падавине, најављене за наредне дане, додатно побољшају реализацију плана производње и напуне Билећко језеро.

„Најављене су падавине од 200 литара по квардатном метру, па очекујемо да кота акумулације буде и изнад планиране“, закључује Вујић.

Хидролошки најлошија година је 2017. од када се обављају оваква мјерења, а ХЕТ су до сада оствариле 50 одсто планиране производње.

Д.Ч.