Стаљинова измет-шпијунажа

Mao-i-Staljin
Бивши совјетски агент тврди да је открио доказе да је Јосиф Висарионович Стаљин шпијунирао, између осталих, Мао Цедунга анализирајући његов измет како би изградио што бољи психолошки профил.

Према наводима руских новина, Стаљинова тајна служба је током четрдесетих година основала посебно одељење које се бавило људским фекалијама. Амбициозни план био је анализирање измета светских лидера, преноси Би-Би-Си.

Другим речима, шпијунирање путем измета.

Човек који ово тврди јесте Игор Атаманенко, бивши совјетски шпијун, који објашњава да је доказе за то пронашао истражујући архиве руских тајних служби.

„Тих година шпијунске и контрашпијунске службе нису имале бубице за снимање гласова, камере нити другу опрему коју данашње агенције имају. Зато су дошли на екстравагантнију идеју како да дођу до информација о некоме“, истиче Атаманенко.

Примера ради, уколико би открили висок ниво амино-киселине Триптофана, онда су могли да закључе да је та особа смирена и може јој се лакше прићи, објашњава бивши агент. Са друге стране, уколико би неко имао мањак фосфора, то је био знак нервозне особе и некога ко пати од несанице.

Атаманенко наводи да је нико други до Лаврентиј Берија водио тајну лабораторију.

Совјетски агент тврди да су у децембру 1949. године совјетски шоијуни користили овај систем да процене кинеског лидера Мао Цедунга, током његове посете Москви. Наводно су инсталирали посебне тоалете који нису били повезани са канализацијом већ тајним кутијама.

Резултати вишедневних провера измета наводно су утицали на Стаљина да одбије да потпише споразум са кинеским вођом.

Руска новинар Космолскаја Правда пише да је Стаљинов наследник, Никита Хрушчов, наредио гашење пројекта и затварање лабораторије.

Када су званичници садашње руске обавештајне службе ФСБ упитани о Стаљиновом тајном пројекту и да ли могу да потврде да је постојао, стигао је кратак одговор: „Не можемо да кометаришемо ништа о овој теми“.
РТС