Стамбени кредити ИРБ-а и за старије од 35

irb banka krediti

БАЊА ЛУКА l Захтјев за подизање стамбених кредита у Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) РС од јуче могу да поднесу и високообразовани самци и брачни парови који имају више од 35 година.

Из ИРБ-а подсјећају да су ови кредити намијењени за куповину, изградњу или проширење прве стамбене јединице.

„Кредит за куповину и изградњу може да износи до 100.000 КМ, а за проширење прве стамбене јединице од 5.000 до 50.000 КМ,“ навели су у ИРБ-у додајући да је рок отплате 20 година, уз каматну стопу од 4,7 одсто.

С обзиром на то да су ови кредити сврстани у категорије социјалног збрињавања, примања појединаца или оба супружника не могу бити већа од 1.200 евра мјесечно.

Услов је и да стан који се купује не може бити већи од 65 квадрата, док површина стамбене јединице која се гради не може бити већа од 92 квадратна метра.

„Финансирање проширења стамбене јединице дозвољено је само у случајевима у којима укупна површина постојећег стана не прелази 20 квадратних метара по члану домаћинства“, напоменули су у ИРБ-у.

Додали су да је важно истаћи и то да они који добију кредит, немају право да продају или издају стан у који су уложили овај новац, и то у периоду од пет година након одобравања зајма.

Вијест из ИРБ-а обрадовала је становнике широм Српске, који још нису успјели да ријеше питање крова над главом. До сада су путем ИРБ-а стамбени кредит могли да подигну самци и брачни парови до 35 година.

Тридесетседмогодишња Јована Б. из Требиња каже да су разлози због којих још није напустила родитељски дом,  углавном финансијске природе.

„Нисам више студент па да живим са цимеркама, а кирије за изнајмљивање станова су сувише високе да бих живјела сама. Куповина стана до сада ми је била незамислива, али сам срећна што је ИРБ пружио шансу и самцима старијим од 35 година, коју планирам да искористим“, навела је Јована.

Предсједник Омладинског савјета Републике Српске Данијела Топић похвалила је овај потез ИРБ-а истичући да су на овај начин проширене могућности становништву које нема ријешено стамбено питање.

„То је један  од начина  да се стамбено  збрине процентуално мали број људи, но суштински је значајно и доприноси сигурности становништва  у Републици Српској“, казала је Топићева.

Она ипак напомиње да у овоме не види трајно рјешење, јер се држава дугорочно задужује, те наглашава да је неопходно креирати системско рјешење у које би био укључен већи број актера и које би било практичније.

Социолог Ведран Француз каже да је на нашим просторима толико изражена породична солидарност да породица прихвата тај транзицијски пут младе особе, који у БиХ траје много дуже него у западним земљама.

„Разлог за то није само економска ситуација, већ и то што су код нас породице више окренуте породичним вриједностима, док на Западу теже ка материјализму“, казао је Француз.

Кредитна линија ИРБ-а реализује се у сарадњи са Развојном банком Савјета Европе, а у оквиру ње ИРБ ће располагати са 5,55 милиона КМ.

Банке

У ИРБ-у Републике Српске су казали да се пласман новца корисницима врши преко финансијских посредника, односно банака.

– Тренутно су то „Нова банка“, „Уникредит банка“, „Сбербанк“, „Комерцијална банка“ и „Павловић банка“ – истакли су у ИРБ-у Републике Српске напомињући да банке одређују инструменте обезбјеђења.

Кредите могу подићи:

-самци до 35 година

-парови са или без дјеце до 35 година

-високообразовани самци старији од 35

-високообразовани брачни парови старији од 35

Глас Српске