Стамбени кредити ИРБ-а за све становнике Српске

БАЊАЛУКА │ Сви становници Републике Српске моћи ће да аплицирају за стамбене кредите које пласира Инвестиционо-развојна банка Српске уз повећање износа новца на 150.000 КМ и рок отплате зајма на 25 година, пише „Глас Српске“.

Лист наводи да су новине дефинисане измјенама правила о пласману средстава, које је креирао ИРБ и упутио их на усвајање у Владу Српске.

У ИРБ-у су истакли да приједлог садржи бројне измјене када је ријеч о стамбеним кредитима, као што су кредити за самце, повећање износа са 100.000 на 150.000 КМ, продужење периода отплате са 20 на 25 година, а свим грађанима биће омогућено да их користе.

У Министарству финансија Републике Српске навели су да су им прослијеђене измјене правила о пласману кредита ИРБ-а.

Економиста Горан Радивојац оцијенио је да ће повећање могућности задужења на 150.000 КМ вјероватно већини становника који су стално запослени омогућити да ријеше стамбено питање, као и да продужење рока отплате кредита одговара великом броја корисника, што је профитабилније за банку.

Кредите ИРБ-а до сада су могли подићи самци до 35 година старости, парови са или без дјеце до 35 година старости, високообразовани самци старији од 35 година и високообразовани брачни парови старији од 35 година.

СРНА