“Стан на дан” све популарнији у БиХ

stan

САРАЈЕВО l Међу страним и домаћим туристима у БиХ све популарније је изнајмљивање стана на дан, као одлична алтернатива хостелима или хотелима. Руке трљају и станодавци, јер је исплативост изнајмљивања стана на један дан много већа него издавање на мјесечном нивоу.

Да је овај вид изнајмљивања профитабилнији свједочи и чињеница да рента за једнособан стан у центру Сарајева износи 400 КМ, док је дневно изнајмљивање 70 КМ. Довољно је изнајмити стан на шест дана да би се зарадило више него давање у најам на један мјесец.

Ана Рикановић из „Астра некретнина“ из Бијељине увјерава да су њихови клијенти који нуде ову услугу презадовољни зарадом. Рикановићева каже да неки од њихових клијената купују већ трећи стан за ову услугу. Изнајмљивање стана на један дан у овом граду кошта 50 КМ, с тим да се та цијена смањује ако се узима на више дана.

Из Агенције за трговину некретнинама „Ремаx“ из Бањалуке за „Независне новине“ кажу да је у питању услуга за коју постоји потражња. Додају да код оваквог изнајмљивања власник сноси трошкове режија и одржавања те се клијенти најчешће због тога одлучују за ове станове.

„Најчешће ове станове користе људи који су из иностранства, овђе имају родбину, али нису у могућности да се смјесте код њих или их не желе инкомодирати“, тврди Драган Миловановић из „Ремаxа“.

Додаје да често бораве и странци који су у туристичкој посјети Бањалуци или због одржавања фестивала, концерата, турнира и слично.

„Овакав смјештај не користе само странци, бораве и људи из Републике Српске који долазе из удаљенијих мјеста“, истиче Миловановић.

С друге стране, постоји велики број оваквих станова који нису категорисани ни пријављени у систему. Из Секретаријата Туристичке организације Републике Српске тврде да сви субјекти који се баве услугом пружања смјештаја туриста, па тако и станодавци који изнајмљују стан на дан, треба да буду регистровани и да послују у складу с прописима из области угоститељства.

„Што се тиче боравишне таксе, она се у апартманима, собама за издавање и др. наплаћује паушално на годишњем нивоу, а висина паушала по лежају износи од 20 до 30 КМ“, наглашава Милијана Гламочић из Туристичке организације Републике Српске.

Истинито