Stanje u Ljubinju dramatično: Vatra još prijeti kućama

LJUBINJE/TREBINJE │ Požar se u ljubinskoj opštini sa područja Bančića jutros proširio u dva kraka – jedan prema selima Pustipusi i Obzor i magistralnom putu Ljubinje-Trebinje, a drugi prema selu Mrkaljima, i ulažu se veliki napori svog raspoloživog ljudstva da vatra ne ugrozi naseljene kuće i stoku, potvrdio je za Radio Trebinje Miodrag Ilić, komandir Vatrogasne jedinice Ljubinje.

Prije dva sata, u zaseoku Šehići, i pored velikih napora vatrogasaca, mještana, pripadnika MUP-a, Civilne zaštite, šumara, izgorjela je stara napuštena kuća.

Gašenje otežava vjetar koji rasplamsava vatru.

Ljubinjski vatrogasci za pomoć su se obratili i Vladi RS, kao i kolegama iz susjednih opština.

„Trebinjski vatrogasci su ponudili pomoć, ali su bili spriječeni zbog gašenja požara sa svojoj teritoriji“, naveo je Ilić.

Na požarnoj liniji dugoj više od 30 kilometara u pomoć je pritekao i dio ljubinske opštinske uprave, sa načelnikom Darkom Krunićem, kako se ne bi ponovila jučerašnja situacija, kada je, nakon što je vatra izmakla kontroli, izgorjelo šest štala i pomoćnih objekata, te više grla krupne i sitne stoke.

U ljubinskoj vatrogasnoj jedinici ističu značajnu tehničku pomoć od 15 naprtnjača, koje su im dostavile kolege iz Vatrogasne jedinice Trebinje, jer se vatri zbog nepristupačnog terena ne može prići vatrogasnim vozilima.

I pored izgorjelih objekata i stoke, na svu sreću, u gašenju jednog od najvećih požara u ljubinjskoj opštini u posljednje dvije decenije niko povrijeđen, ali su vatrogasci krajnje iscrpljeni nakon višednevnih aktivnosti.

Stabilna situacija u Orašju i Čavšu

„Krak požara, koji je zahvatio područje ljubinske opštine, noćas se spustio do sela Orašje i Čavaš u Popovom polju, ali je vatra odbijena od kuća i situacija je za sada pod kontrolom“, potvrdio je za Radio Trebinje Tripo Ćuk, komandir Vatrogasne jedinice Trebinje.

On navodi da su od vatre, potpomognute vjetrom, koja je zahvatila nisko rastinje i šikaru na nepristupačnom terenu, kuće i pomoćne objekte u ova dva sela, na liniji razgraničenja RS i Federacije BIH, noćas oko tri časa odbranili vatrogasci i mještani.

„Situacija je za sada stabilna, vatra je trenutno iznad sela, gdje je nemoguće gasiti. Ipak, sve se može promijeniti u trenu, ukoliko vjetar okrene na sjeverni pravac postoji opasnost da se vatra opet približi kućama i zato su naše dvije ekipe i mještani u pripravnosti“, kaže Ćuk, dodajući da će, ukoliko bude potrebno, u odbranu sela biti uključeni i pripadnici Civilne zaštite i drugih službi.

V.M. (Foto: ilustracija)