Стиже ли крај агонији са вакцинама у Српској?

vakcine

БАЊА ЛУКА I Дјеца до двије године у Српској поново ће бити вакцинисана петовалентном вакцином највероватније од маја.

Након више од двије године несташице, Институт за јавно здравство Републике Српске набавио је нове количине ове савремене вакцине за имунизацију најмлађих у Републици Српској, сазнаје „ЕуроБлиц“.

У току несташице, многи родитељи су дјецу водили на вакцинацију у Србију и Хрватску, па и неке приватне педијатријске амбуланте у Федерацији БиХ и за то плаћали и до 200 КМ. За тим коначно неће бити потребе, јер је, према незваничним информацијама, Институт набавио нове дозе петовалентних вакцина. Претходно је у 2013. години Фонд здравственог осигурања за потребе вакцинације у Републици Српској набавио око 45.000 ових вакцина.

Након што су те дозе потрошене, пропало је неколико тендера за набавке нових количина, јер се на њих нико није јављао. Сада се на међународни тендер Института јавио добављач спреман да обезбиједи ову вакцину за Републику Српску. Тендер је расписан крајем октобра, а процедура набавке је потрајала неколико мјесеци.

Један од разлога што се на поновоно увођење ове вакцине у примену чекало неколико мјесеци и након тендера, је и то што Институт мора да осмисли како да усклади програм вакцинације који се сада примјењује у Републици Српској, и за који су набављене тровалентне и оралне вакцине, са новим програмом који подразумијева давање петовалентних вакцина умјесто комбинације те двије вакцине. Институт још има залихе тровалентиних вакцина.

Из Института за сада не желе званично да говоре о томе како ће ускладити ове програме, јер таква одлука мора прво да буде званично објављена.

Раније су у Институту за „ЕуроБлиц“ рекли да су петовалентну вакцину – ДиТеПер, ИПВ, ХиБ – први пут у календар обавезне вакцинације увели 2013. године, што је представљало значајно унапређење програма обавезне имунизације у Републици Српској. Тиме је програм био и усклађен са земљама региона.

„Кроз редовне планове набавки које је Институт достављао Фонду здравственог осигурања Републике Српске, који је тада био задужен за набавку вакцина, за 2014. и 2015. годину, Фонд је расписивао тендере, али се за петоваленту вакцину нико није јављао на тендер. Зато смо били принуђени да се вратимо на ранији програм вакцинације комбинованом вакцином“, навели су раније из Института.

Шта је петовалентна вакцина

Петовалентна вакцина је једна од првих које ђеца примају, а даје се у првој години живота, у трећем, петом и крајем шестог мјесеца, те са навршених 18 мјесеци живота.

Мондо.ба