Столтенберг: Историјско достигнуће за Црну Гору

067609
БРИСЕЛ l Генерални секретар Јенс Столтенберг рекао је на конференцији за новинаре у Бриселу, након завршеног Министарског састанка НАТО-а, да је добијање позивнице историјско достигнуће за Црну Гору.
“Црна Гора је спровела значајне реформе и показала посвећеност нашим вриједностима и међународној безбједности. Чланство ће значити већу безбједност и за Црну Гору и НАТО“, рекао је Столтенберг и додао да се уз помоћ НАТО-а Црна Гора реформисала, преноси Радио-телевизија Црне Горе.
“Радује нас што ћемо наставити блиску сарадњу с Владом Црне Горе током процеса приступања“, рекао је Столтенберг.
Политика отворених врата НАТО-а, како је додао, донијела је велики успјех Алијанси.
Шеф дипломатије Игор Лукшић изјавио је да је након отварања преговора са Европском унијом дошао дан и за добијање НАТО позивнице.
„То је дефинитивно очекивана одлука, али и признање за сав посао који смо урадили. Ово је важан дан и за Алијансу. Захвални смо свим земљама чланицама што су нам дали позив. Реформе ће се морати наставити, и наставиће се. Свјесни смо сви тих обавеза“, додао је Лукшић.
Према његовим ријечима, позивница Црној Гори охрабрење је и за све земље аспиранте за чланство.
Упитан шта НАТО даље очекује од Црне Горе, Столтенберг је рекао да се очекује наставак реформи на пољу владавине права, борбе против корупције и јачање подршке јавности.
„Сасвим сам сигуран да ће Црна Гора урадити управо то, јер је и до сада учинила велики посао“, прецизирао је Столтенберг.
Говорећи о могућности погоршања односа с Русијом након добијања позивнице, Столтенберг је рекао да позив за чланство није питање које се тиче Русије, већ Црне Горе.
„Одлука да се позове Црна Гора није усмјерена против некога, већ је резутат тежњи ка заједничкој безбједности. Свака држава има право да одлучи сама о својој безбједности. Питање да ли ће Црна Гора постати чланица је њена и ствар 28 чланица Алијансе и нико други нема право да се мијеша у ту одлуку“, додао је генерални секретар.
Одговорајући на питање када најбрже Црна Гора може постати и званично чланица НАТО-а, Столтенберг је рекао да предстоје преговори о начину приступања.
„Приступни преговори могу ићи прилично брзо, а након тога предстоји нам процес ратификације у 28 параламената земаља чланица. За то ће бити потребно мало времена, тешко је данас рећи колико ће брзо ићи тај процес, а у прошлим случајевима за то је било потребно око годину. Сада заиста није могуће процијенити колико ће тај процес трајати“, рекао је Столтенберг.
Он је додао да ће Црна Гора присустовати састанцима НАТО-а, без права гласа, али ће бити дио разговара.
„То је свакако већ дио чланство“, рекао је Столтенберг.
Упитан како се мијења безбједносна ситуација у региону након добијања позивнице, Лукшић је рекао да је се та чињеница не односи само на Црну Гору.
„Позивница је важна за безбједност и стабилност Западног Балкана. Сваки корак ка Европској унији био је и корак ка НАТО-у. Све то има позитивне импликације на сусједе, без обзира да ли све те земље желе у НАТО“, поручио је Лукшић.
РТЦГ