Штрајк и у Владиној фабрици “Никола Тесла”

327001_1
БИЛЕЋА │ Раднице текстилне фабрике „Никола Тесла“ у Билећи поново су угасиле машине, а и овај пут разлог њиховог незадовољства су несплаћене плате.
Раднице билећке фабрике текстила ступиле су у штрајк упозорења, али и упркос пријетњама отказима, одлучиле да се синдикално организују и руководству Јавног предузећа „Никола Тесла“ изнесу своје јасне захтјеве:
„То је била обустава као знак упозорења. Данас смо организовали синдикат. Испоштоваће се минимум рада, с тим што предстваници синдиката иду у преговоре са послодавцем. Значи тражимо априлску плату до 1. јула, а до 10. јула тражимо мајску плату. Уколико нам захтјеви не буду испуњени ми ступамо у генерални штрајк“, рекла је једна од радница Милада Вујовић.
Огорчене раднице кажу да им није проблем прековремени рад, немају никакве посебне захтјеве, а све што траже је да им се врати достојанство, које немају ни тамо гђе су запослене, али ни у средини у којој живе.
„Ја нисам непоштена већ радник који се добровољно јавља, било у 4, 5, када кажу претпостављени. Не само ја, већ сви остали. Ми смо дошли овђе да својој ђеци зарадимо, да би платила даџбине, да би се обукла, да би нормално ко жена могла да живим у овом граду. Гђе год се појавим, у Дому здравља, било гђе само кажу ви сте из „Николе Тесле“. Нигђе намамо никаква права, ни на књижицу, ни да се прегледам. Ти водећи људи нас застрашају са тим отказима, што немају право јер ми нисмо никакви криминалци већ овђе робови и сваки динар крваво зарадили“, каже радница Гордана Пухало.
У фабрици тесктила „Никола Тесла“ рад је био обустваљен и крајем маја, али је тада директор Душан Вјештица тврдио да се све обавезе према радницама редовно измирују, а да је до застоја дошло због кашњења добављача.
БН ТВ