Странци крпе кадровске рупе у Српској

352309_1
БАЊАЛУКА | Док многи становници Српске као разлог за одлазак у иностранство наводе немогућност запослења, овдашње тржиште рада постало је пословна шанса за стотине страних држављана.
Према подацима Завода за запошљавање РС, у првих шест мјесеци ове године странцима је издато 318 дозвола за рад. Међу њима су најбројнији држављани Србије и Кине, а нису ријетки ни гастарбајтери из Русије.
– Од укупног броја издатих дозвола 157 је продужених, а 161 је нова. Највише их је издато за послове у области прерађивачке индустрије, трговине на велико и мало, те у области образовања и умјетности – навели су у Заводу за запошљавање РС.
„Трбухом за крухом“ странци су долазили у Српску и прошле године када су им издате 634 дозволе за рад.
– Радници из Србије добили су 371 радну дозволу, Кине 82, Русије 41, а Црне Горе 23 дозволе – казали су у Заводу за запошљавање.
Напомињу да се дозволе издају странцима само ако на бироу нема становника РС са истим занимањима или у случају да послодавци траже додатна знања и вјештине за поједине послове које немају радници у Српској.
Предсједник Уније послодаваца у РС Драгутин шкребић каже да постоје ђелатности у којима се не може функционисати без страних стручњака као што су текстилна и индустрија коже и обуће. Он сматра да се и то може промијенити образовањем и оспособљавањем домаћег кадра за ове послове.
– Управо због тога смо се изборили да од прошле школске године бањалучки Технолошки факултет уведе смјер инжењер обућарства. Првих неколико генерација ће сигурно одмах по завршетку студија добити посао и зарађиваће више од љекара опште праксе – рекао је шкребић напомињући да су послодавци дужни гђе год постоји могућност да запосле грађане РС умјесто странаца.
Квота
Квота радних дозвола за странце у РС за 2015. годину је 800 дозвола, од чега се 500 односи на продужење, а 300 на нове.
Глас Српске