Страшни земљотреси у Јапану, 29 мртвих!

3814799_1

ТОКИО │ У два снажна земљотреса који су погодили југозапад Јапана у последња два дана погинуло је најмање 29 људи, док је 1.500 особа повређено.

Око 20.000 спасилаца трага за настрадалима у региону Кјушу после земљотреса јачине 7,3 степени Рихтера у којем је настрадало 19 особа, преноси ББЦ.

Претходно је најмање десет људи погинуло а 780 повређено у неколико потреса јачине до 6,5 степени Рихтера који су погодили исту област.

Јапански премијер шинзо Абе изразио је забринутост након другог потреса поручивши да су спасилачке екипе на великом тесту. Више клизишта пресекло је путеве и уништило мостове, што додатно отежава рад спасиоцима.

Предстојеће падавине могле би да отежају операцију спасавања.

Страхује се да је на десетине људи заробљено у рушевинама зграда.

шеф кабинета Јошихиде Суга каже да је 1.500 људи повређено од којих 80 озбиљно, као и да је скоро 70.000 особа напустило своје домове, преноси Ројтерс.

Након главног удара током ноћи, јутрос је уследила серија потреса јачине око пет степени.

Јапански медији преносе да је скоро 200.000 кућа остало без електричне енергије, а оштећен је и водовод у погођеној области.

У селу Минамиасо у префектури Кунамато прорадило је снажно клизиште, а јапанска атомска агенција саопштила је да нуклеарна електрана Сендаи није оштећена.

Након потреса догодила се мала ерупција вулкана на планини Асо, преносе медији.

Агенције