Стратфор: Спремајте се за рат

20160309130649_358444

ВАШИНГТОН l У сваком вијеку се дешава „системски рат“ и дведесет први вијек неће бити изузет, саопштио је за „Бизнис инсајдер“ оснивач аналитичке компаније „Стратфор“ Џорџ Фридман Он је предвидио да ће се рат распламсати на истоку Европе и на Блиском истоку.

Овакав сценарио који укључује Сирију, Источну Украјину може се виђети често: нелегитимне групе уз подршку друге државе боре се против легитимних власти земље.

Ипак, да бисмо виђели примјер копненог рата двије државе треба се вратити у 2003. годину, инвазију САД на Ирак, тврди “Бизнис инсајдер“.

Два свјетска рата су докази нестабилности међународног система који је одобравао вођење борбених акција за рјешавање међудржавних конфликата у својству законске мјере спољне политике, а не крајњег средстава.

Након завршетка Другог свјетског рата политички и правни системи различитих држава грађени на идеји спречавања рата, али да ли се ситуација на лицу мјеста може промјенити, пита се “Бизнис инсајдер“.

Лист је разговарао на ову тему са оснивачем аналитичке компаније „Стратфор“ Џорџем Фриманом и он је упозорио да оваква карактеристика свјетске политике, као међудржавне војне акције, може поново постати актуелна.

Фридман је навео да су и раније у историји били периоди када су аналитичари грешком сматрали да државе никад више неће међусобно ратовати.

Експерт је нагласио да се у сваком стољећу дешава “системски рат“ током којег читав систем подрхтава.

Према анализи Фридмана, у сваком међународном систему имају “судбинске недостатке“.

У садашњем систему, по његовим ријечима, налази се уништавајући фактор.

“Kада такве земље, као што су Њемачка, Kина и Русија опадају, и на њиховим мјестима долазе други, тада и почињу системски ратови. Тада постаје опасно, тако како ове земље још нису постигле равнотежу „Тако да сада видимо системске промјене. Спремајте се за рат“, цитира „Бизнис инсајдер“ ријечи Фридмана.

Фридман је изјавио да ће у први план изаћи Јапан, Турска и Пољска. Рат ће се распламсати у источној Европи, на Блиском истоку.

Осим тога, САД очекује поморски рат са Јапаном, предвиђа Џорџ Фридман. „Сваки пут када се појављују нове силе, треба им пронаћи равнотежу.

Нове државе добијају на снази, док су старе у опадању. Опасан је не само тај процес, већ позиција земље која прелази на нови ново“, сматра шеф и оснивач Стратфор.
Н.Н/РТРС