Studiranje u Voronježu – šansa za studente iz Republike Srpske

TREBINJE │ U pozorišnoj sali Kulturnog centra u Trebinju večeras je održana prezentacija studijskih programa Državnog poljoprivrednog univerziteta „Imperator Petar Prvi“ iz Voronježa i uslovima školovanja koja ova obrazovna ustanova nudi za studente iz Republike Srpske na osnovnim, master i doktorskim studijama.

Docent na ovom univerzitetu Igor Maksimov istakao je da je voronješki poljoprivredni univerzitet među najboljim u Rusiji i u klasi prestižnih visokoškolskih ustanova na međunarodnom nivou, te da studentima nudi sedam fakulteta iz raznih oblasti vezanih za poljoprivredu.

„Za studente iz Republike Srpske Rusija je omogućila finansiranje studija iz budžeta. Za početak, za studente koji ne znaju ruski jezik postoji mogućnost da ga godinu dana usavršavaju na našem univerzitetu. Svi studenti imaju uslove na visokom nivou – i za život i za učenje: studentski dom, sportski centar i sve druge sadržaje potrebne za studentski život. Danas na našem univerzitetu studira više od 500 studenata iz krajeva svijeta“, kazao je Maksimov dodajući da je Ruska Federacija obezbijedila i program studentskih stipendija.

On je dodao da je do sada na jednosemestarskom studiranju na ovom univerzitetu bilo 13 studenata iz Republike Srpske, dok je na ljetnoj školi učestvovalo njih više od stotinu.

Student Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu Nemanja Žarković na voronješkom univerzitetu boravio je jedan semestar kroz program razmjene studenata a njegova iskustva su, kako je kazao, veoma pozitivna.

„Preporučujem svima da odu tamo jer je to iskustvo koje se ne zaboravlja. Izvanredno vas prihvate. I profesori i studenti, uvijek su tu da pomognu – a predavanja su zaista kvalitetna i na visokom nivou“, kaže Žarković koji je priliku da se usavršava u Voronježu dobio kao student Univerziteta u Istočnom Sarajevu, sa kojim ruski univerzitet ima potpisane ugovore o saradnji.

Zainteresovani su imali priliku da pogledaju i petominutni film o gradu Voronježu.

U zabavnom dijelu programa nastupio je ansambl Državnog poljoprivrednog univerziteta „Černozjomočka“, koji njeguje ruski tradicionalni ples i pjesmu.

R.S.