Суд у Стразбуру: Србија плаћа 736.000 евра за одштете у 2015. години

strazbur

БЕОГРАД I Србија ће због пресуда Европског суда за људска права у 2015. години морати да исплати 736.100 евра одштете, наводи се у годишњем извештају о извршењу пресуда Комитета министара Савета Европе. Ова сума је значајно мања у односу на 2014. годину када је, на име пресуда из Стразбура, Србији наложено да исплати чак 2,7 милиона евра.

У извештају се наводи да се Србија налази међу десет земаља са највише пресуда над којима Комитет министара Савета Европе врши појачан надзор због кашњења у извршењу.

Статистика показује да власти у Београду нису извршиле 248 пресуда Европског суда за људска права, што је повећање за 27 одсто у односу на 2014. годину.

Српске власти су у прошлој години исплатиле одштету у 51 случају, а у 103 случајева српска страна није доставила Комитету министара доказе да је досуђена одштета исплаћена.

Србији је, у просеку, потребно две године за извршење пресуде, што је краће од просека држава чланица Савета Европе који износи 4,5 године.

Кључне пресуде које Србија још није извршила су исплата старе девизне штедње за штедише из других бивших југословенских република, исплата косовских пензија, случај несталих беба из српских породилишта, наводи се у извештају.

Бета