„Сутјеском“ може управљати само јавна установа

20160630181854_376874

БАЊАЛУKА │ Писмо намјере у којем „Сwисслион-Таково“ Требиње предлаже јавно-приватно партнерство и управљање Националним парком „Сутјеска“ у омјеру 70:30% је неприхватљиво, јер није у складу с правном регулативом, саопштено је јуче из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС.

Из србијанске компаније „Сwисслион Таково“, на чијем је челу предсједник Родољуб Драшковић, јуче је обавијештена јавност да ће они уложити у Национални парк 10 милиона марака, али из Министарства наводе да писмо намјере те компаније не може бити предмет даљих активности, те да је о томе ПС „Сwисслион-Таково“ обавијештен и писаним путем.

У писму намјере стоји да ће средства бити уложена у санацију и рестаурацију културно-историјских споменика и туристичко-рекреативних објеката у националном парку на Тјентишту, између Гацка и Фоче. Још додају да је „стање на терену такво да су хотели порушени, остали смјештајни капацитети запуштени, културно-историјски споменици и музејски експонати опљачкани“, али да је Драшковић спреман да покрене инвестицију и да се оснује ново предузеће.

„Представницима ‘Сwисслион-Таково’ је указано да Националним парком може управљати искључиво јавна установа, као и да у складу с чланом 7. Закона о стварним правима објекат права својине и других стварних права не могу бити дијелови природе који су по особинама општа и јавна добра и као такви не могу бити у власти физичког или правног лица појединачно“, наводе из Министарства.

Додају да се може инвестирати у постојеће угоститељско-туристичке и спортско-рекреативне потенцијале Националног парка „Сутјеска“, који захтијевају реконструкцију и адаптацију, те напомиње да би се створили услови за покретање активности за било коју врсту правног посла, неопходно је израдити студију економске оправданости. „У овом моменту, предмет разговра може бити само хотел ‘Сутјеска’, који је потпуно девастиран у ратним дејствима“, стоји у саопштењу.

Независне новине