Сутра освештање храма посвећеног пребиловачким жртвама

prebilovci
ПРЕБИЛОВЦИ l Његова светост патријарх српски Иринеј сутра ће освештати Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима, код Чапљине, који је саграђен у знак сјећања на 4.000 Срба из доње Херцеговине страдалих од усташа у Другом свјетском рату и бачених у јаме, а чије су кости миниране 1992. године у Спомен-костурници у овом мјесту.
Из Епархије захумско-херцеговачке и приморске најављено је да ће освештању Храма Васкрсења Христовог присуствовати око 20 владика Српске православне цркве и више од 200 свештеника.

Храм је саграђен на мјесту Спомен-костурнице, у којој су биле похрањене кости око 4.000 страдалника и коју су минирале хрватске снаге 1992. године.

Остаци костију биће положени у крипти Храма Васкрсења Христовог, изграђеног по узору на Цркву Христовог гроба у Јерусалиму, која је симбол Васкрсења и симбол живота.

Литија са костима новомученика, које су по повратку Срба у долину Неретве 2005. године сакупљене и стале у седам ковчега, кренуће у 7.00 часова ујутро из дома у селу Пребиловци, гдје се кости сада налазе, а пред Храмом ће их дочекати патријарх са владикама и свештенством.

Света архијерејска литургија биће одржана са почетком у 8.00 часова.

Имена 4.000 страдалих исписана су на зидовима пребиловачког храма, а међу њима и 826 становника овог мјеста – једног од четири најстрадалнија села у свијету у Другом свјетском рату.

У Пребиловцима је у првим данима августа 1941. страдало 85 одсто живља, махом жена, дјеце и стараца.

Они су, према свједочењима усташа којима је 1957. суђено за овај злочин, живи гурнути у јаму Голубинка код села Шурманци, надомак Међугорја.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, идејни творац изградње овог храма и чијим је огромним залагањем и направљен за мање од двије године, наглашава да обновом Храма Васкрсења Христовог Пребиловци постају препознатљиви не само по страдању него, изнад свега, као мјесто васкрсења, сабрања, обнове живота и људског достојанства.

„Поруке које једино треба послати са тог светог и страдалног мјеста јесу – поруке мира, помирења и, надасве, праштања како се слична злодјела не би никада и никоме поновила, како би помирење и праштање постали жива реалност, а не само пука слова на папиру“, истиче владика Григорије.

Храм у Пребиловцима саграђен је уз добру вољу, разумијевање и помоћ предсједника Републике Српске Милорада Додика, али и захваљујући донацијама Срба у дијаспори.

Српска православна црква канонизовала је мученике пребиловачке који се славе 6. августа као Свети пребиловачки новомученици.

У Пребиловцима се очекује долазак око 10.000 људи, међу којима и велики број високих званица.
Срна