Švajcarski franak napravio lom u BiH

330521_1
SARAJEVO | Centralna banka Švajcarske je neočekivano ukinula donju granicu deviznog kursa od 1,20 franaka za jedan evro, koju je uvela u septembru 2011. godine, radi sprečavanja daljeg jačanja domaće valute. Kurs švajcarskog franka u odnosu na konvertibilnu marku veći je za 16, 8 odsto.
Onaj ko je prije dva dana imao 100 000 franaka, odnosno, 160 000 maraka obogatio se, jer već danas ima 196 000 maraka. S druge strane, za toliko je porastao i dug onih koji su imali kredit u toj valuti, a njih je oko 3 000 u Republici Srpskoj.
Među njima je i Brane Milošević. Kredit uredno otplaćuje devet godina. Od početne rate koja je iznosila 2 200 maraka izračunao je da će od danas banci plaćati 1 200 maraka više. Situacija je, kaže, nepodnošljiva i ne zna kako da plati narednu ratu, jer novca nema.
U Udrženju “Švajcarski franak“ poručuju da protesti nisu isključeni, ukoliko država i nadležne institucije ne budu reagovale.
Iz Agencije za bankarstvo RS danas samo saopštenje. Navode da nemaju ovlašćenje da se mješaju u odnose između banke i korisnika kredita. Navode i to da će analizirati problem a u slučaju posljedica koje mogu nastati po finansijski sistem, tvrde, da će reagovati.
Ukoliko to sve ostane samo na riječima, bez konkretnih poteza, Vlastimir Nikolić iz Gacka ne zna kako da vrati kredit od 35 hiljada maraka. Sada kada bi htio da zatvori kredit morao bi da vrati više nego što je podigao.
U Republici Srpskoj donesene su brojne sudske presude koje kažu da su banke nezakonito obračunavale kamatnu stopu kada je riječ o kreditu u švajcarsim francima. Iako su odluke prvostepene čeka se odluka Višeg suda.
Advokati koji zastupaju oštećene, kažu, da je u bankarskoj praksi ovo nezabilježen slučaj da rata kredita toliko poraste.
Bankari u Srpskoj priznaju da su iznenađeni odlukom Švajcarske centralne banke. Tvrde da su im ruke vezane i da nisu u mogućnosti da pomognu klijentima koji imaju kredite u švajcarskim francima.
Za ekonomiste nema dileme. Država bi, kažu, morala već sutra da reaguje i pomogne građanima koji su se zadužili u „švajcarcu“, kao što je bio slučaj u Mađarskoj. Jačanjem Švajcarskog franka, stručnjaci poručuju, ugroženi su samo oni koji imaju kredite, ali ne i privreda.
Odluka Švajcarske centralne banke da ukine donju granicu između franka i evra dovela je do pada dionica na berzi od gotovo 9 odsto, što je najveći jednodnevni pad zabilježen u posljednjih 25 godina.
BN TV