Сваки десети кредит у БиХ неће бити враћен?

Сваки десети кредит у БиХ највјероватније неће бити враћен, а банке су издвојиле новац за „покривање“ 76,5 одсто укупног износа ненаплативих кредита, показују најновији подаци Европске комисије.

Према тим подацима, кредити у трећем кварталу ове године који се не враћају износе 11,1 одсто, што је нешто мање у односу на износ кредита у кварталу који му је претходио, када је тај удио био 11,5 одсто.

Ово се одразило и на пад профитабилности банака јер је банкарска маржа са 13,6 одсто пала на 12,1 одсто, а зарада у односу на укупан пласман износила је 1,7 одсто у односу на два одсто претходног квартала.

Да нешто не штима у банкарском систему у БиХ показује и податак да банке у сефовима имају много више новца од износа који би могле пласирати, пишу „Независне новине“.

Економски експерт Новак Кондић истиче да је суштински проблем у томе што нема рјешења за покретање производње која би омогућила банкама да пласирају кредите у те сврхе.

„Одустали смо од индустријализације, уништили оно што смо имали и зато нема тражње за банкарским новцем, изузев за куповину станова и некаквим споредним потрошачким кредитима, што не може довести ни до тражње средстава од банака нити банке могу да живе на некој малој каматној стопи и зато су још камате високе“, рекао је Кондић.

Срна