Сваком Нијемцу који купи електромобил од државе 4.000 €

3816316_1

БЕРЛИН  I Немачка влада стимулисаће и купце Плуг-ин хибридних возила са по 3.000 евра.

Канцеларка Ангела Меркел постигла је договор са произвођачима аутомобила који предвиђа заједничка улагања у висини од 1,2 милијарде евра како би се подстакла куповина еколошки прихватљивих возила. Према том споразуму, купци електричних аутомобила биће субвенционисани са 4.000 евра, док они који се одлуче за набавку модела са Плуг-ин хибридним погоном могу да рачунају на стимулацију од 3.000 евра.

Планиране трошкове који износе 1,2 милијарду евра поделиће по пола држава и произвођачи аутомобила. Од укупне суме, 300 милиона евра ће отићи на изградњу мреже пуњача, у периоду од 2017. до 2020, док је остатак новца намењен субвенционисању продаје.

У Немачкој, у којој се годишње купцима испоручи преко 3 милиона нових аутомобила, до сада је продато свега нешто више од 30.000 електричних возила.

Влада очекује да ће најновија иницијатива утицати на значајно повећање тражње за моделима на струју и Плуг-ин хибридима. Планирано је да до краја ове декаде број електромобила на улицама немачких градова достигне милион.

Б 92