Свануо је и тај дан: Нијемци опраштају Грцима?

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле разматра могућност компромиса са Међународним монетарним фондом о грчком дугу, пише лист Велт у викенд издању.

Према тексту, који преноси грчки Катимерини, Шојбле је затражио од министарства финансија да направи нацрт могућег споразума са међународним кредитором, чије је сједиште у Вашингтону, о реструктурирању грчког дуга.

„Нијемци су спремни да попусте захтијевима ММФ-а: Влада припрема детаљан документ о мјерама за ублажавање дуга“, пише лист.

У другом тексту објављеном током викенда, наводи се да је Шојбле изјавио како је Грчка остварила велики напредак у погледу увођења реформи које би могле да резултирају одобравањем даље финансијске помоћи у блиској будућности.

„Уколико грчка влада подржи све споразуме, европски министри финансија би могли да окончају ревизију 22. маја и убрзо послије тога да одобре сљедећу траншу помоћи“, рекао је Шојбле за новине Функе Медија Групе.

Грчка и њени међународни кредитори постигли су прелиминарни договор на састанку еврогрупе у априлу о сљедећем трансферу око седам милијарди евра финансијске помоћи. Међутим, министри финансија неће одобрити траншу док год не буде завршена ревизија о напретку Атине у спровођењу договорених реформских мера.

„Што се више буде одуговлачило, неизвесност на финансијским тржиштима и привреди ће бити већа“, додао је Шојбле. Он је рекао да је грчка влада обећала да ће направити додатна усклађивања пензија и побољшања наплате пореза.

На питање зашто је оптимиста да би помоћ ускоро могла да буде одобрена, Шојбле је одговорио: „Зато што смо преговарали врло одлучно и грчка влада је рекла да ће пензије више прилагодити економској ситуацији“.

„Знам да то није лако. И она (грчка влада) жели да побољша систем наплате пореза, тако да приходи од пореза поново порасту од 2020. године“, навео је њемачки министар финансија, преноси Катимерини.

Танјуг