Све више грађана у јавним кухињама

javne kuhinje

БАЊА ЛУКА | У шест јавних кухиња Црвеног крста Републике Српске свакодневно се храни 1.100 корисника којима је ово веома често једини оброк који имају.

Међутим, чак неколико стотина пута више грађана има потребе бар за једним оброком дневно, јер се налазе на ивици егзистенције, процјена је Црвеног крста Републике Српске.

Незапослени, пензионери, стари, изнемогли, ојађени, напуштени, а живјети се мора. Како, само они знају. У бољој позицији од оних који долазе до контејнера, су они који одлазе у јавне кухиње.

Многима је то једини оброк који имају, али тренутно за боље не знају. Ивица Јанковић из Љесковца некада је био запослен у фабрици Сава. Сада је незапослен, живи сам, и да нема јавне кухиње, каже не би имао шта да једе.

Марко Глигорић пензионер из Батковића, тренутно настањен у Бијељини свакодневно долази у јавну кухињу по свој скромни оброк. Свака помоћ, каже, добро је дошла.

За већину сиротиње, каже Марко ово су најгора времена. Не памти гора, али се бољих сјећа.

У реду за свој оброк свакодневно се налази и Есма Делић. У њеној вишечланој породици нико није запослен, а једино примање им је ђечији додатак.

Могле би се тако низати тешке судбине једна за другом. Свака на свој начин потресна. И сваким даном их је све више.

Тренутно се 1.100 људи храни у шест јавних кухиња у Српској, али су потребе далеко веће, каже генерални секретар Црвеног крста Републике Српске, Ђоко Михајловић.
БНТВ