Свечана академија поводом стогодишњице побједе у Првом свјетском рату

У Београду свечана академија поводом обиљежавања 100 година од побједе у Првом свјетском рату. Академији присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

На државној прослави завршетка Првог свјетског рата премијерно се приказује филм „Заспанка за војнике“, рађен по књизи Стевана Јаковљевића „Српска трилогија“.

Филм је режирао Гага Антонијевић, српски редитељ са најдужим и најуспјешнијим стажом у Холивуду, који се послије скоро три деценије представља публици једним домаћим филмом.

На данашњи дан 1918. године, Београд је ослобођен од аустроугарске окупације у Првом свјетском рату.

Прва армија Војске Краљевине Србије под командом војводе Петра Бојовића, у пријестоницу је ушла тријумфално само мјесец и по дана од пробоја Солунског фронта.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас у Београду да је веома значајно обиљежавање 100 година од ослобођења овог града у Првом свјетском рату, јер су Срби из тог рата изашли као побједници, али и као велики страдалници.

„То је рат у коме смо изгубили скоро 30 одсто наше нације и популације“, рекао је Срни Додик, који вечерас у Центру „Сава“ у Београду присуствује свечаној академији поводом обиљежавања 100 година од побједе у Првом свјетском рату.

Додик је додао да је Први свјетски рат вријеме у коме су Срби дали несумњив допринос за слободу човјечанства и да овај догађај треба да се обиљежава на овакав начин.

Танјуг