Свечано отварање: КУЛТУРНИ ДОГАЂАЈ КАО КРУНА ПРИЈАТЕЉСТВА

slavko vucurevic

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић отворио је синоћ, у препуној сали Дома младих, 59. Фестивал фестивала, на којем су се окупиле позоришне аматерске дружине у некадашњем саставу – све бивше југословенске републике осим Словеније.

Подсјетивши да се на требињским позорницама драмски аматери друже скоро 40 година, Вучуревић је нагласио да због тога није ни чудо што, како је рекао, Требиње овај Фестивал осјећа као свој и што се глумци овдје осјећају као код своје куће.

„За оне који долазе први пут казаћу тек толико – да је Фестивал Фестивала, као и велика манифестација Требињске љетне свечаности, само дио пројекта ‘Требиње – град културе’ кога је обликовао и основне му контуре дао пјесник Јован Дучић.

Требиње је туристички град, али сви ови културни пројекти нису само везани за културни туризам и за његов развој, него, наше je дубоко увјерење, да без културе нема складне и просперитетне људске заједнице. Посебно је то актуелно у градовима који су имали бурну историју и које ратови, у овом региону, никад нису мимоишли.

Отуд, Фестивал је за нас, не само изузетан културни догађај гдје се сусрећемо са најуспјешнијим драмским креацијама у сусједним државама, него и прилика да са нашим сусједима развијамо дубљу комуникацију и трајно пријатељство“, нагласио је Вучуревић.

Подсјетивши да је основ развоја и културе и пријатељства у овом случају позоришни чин, Вучуревић је изразио увјерење да ћемо и ове године бити свједоци већих умјетничких узлета и домета, а можда, како је додао, и отворити нове трендове у драмском аматеризму.

„То отуда што, из године у годину, на овој сцени наступају заиста најеминентнија аматерска позоришта из региона и што са њима увијек, без изузетка, стиже нешто ново.

У Требињу се то добро осјети, јер и на сцени и у разговорима након представа, јасно се диференцира и подцртава оно што је аутентично, ново и, за све аматере изазовно“, додао је градоначелник Вучуревић.

Уз жеље да у Требињу имају лијеп и садржајан боравак, он је информисао све присутне да ће се шездесети, јубиларни Фестивал фестивала, одржати у реконструисаном и модернизованом Културном центру, гдје увелико трају обимни радови.

„Надам се да ће нова сцена за све вас донијети нове могућности и да ћемо под новим кровом имати нове представе за памћење. Уз поздрав вјерној фестивалској публици, проглашавам 59. Фестивал Фестивала отвореним“, рекао је на крају градоначелник Вучуревић…

В.Д.