Свечано отворен Центар за хипербаричну медицину

ТРЕБИЊЕ │ У Болници Требиње данас је свечано почео да ради Центар за хипербаричну и подводну медицину чиме је у овој требињској здравственој установи омогућен још један вид савременог лијечења пацијената.

Центар је отворен на основу уговора о пословно-техничкој сарадњи Болнице Требиње и Центра хипербаричне оксигенације „Баромед“ из Београда.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је истакао да ће баросала бити на задовољство и здравље свим пацијената који ће користити ове услуге.

„Нама је задовољство да у Болници Требиње имамо и ову нову здравствену услугу за коју грађани Требиња и Херцеговине више неће морати ићи ван своје регије. Ово је најсавременија барокомора која помаже људима који имају потребе за овом врстом терапије. Право је задовољство да је Болница препознала улогу овог центра за пацијенте и да је уважена Требињка Бранкица Стевић одлучила и дошла из Београда и уложила свој новац у Требиње, то  је сигурно велика ствар за нас. Значи, Требиње враћа своје Требињце и ми развијамо наш град на прави начин“, рекао је Петровић.

Бранкица Стевић, власник „Баромеда“ је изразила задовољство што је препозната потреба за барокомором у требињској болници. Она је истакла да су третмани у хипербаричној комори нарочито важни у лијечењу дијабетичара.

„Готово да не постоји грана медицине гдје ова врста терапије није заступљена. Имамо едуковано и обучено особље, до сада је стручни тим „Баромеда“, у пробном периоду, прегледао значајан број пацијената. Чим се прикупи неопходна документација и упутнице од породичних љекара, одмах ћемо почети са терапијама у нашој баросали“, рекла је Стевићка.

Она је навела да Болница Требиње за сада има једну хипербаричну комору, а у току је набавка и друге, која би требало да буде у функцији наредних мјесеци.

Борислав Грубач, директор Болнице Требиње је истакао да је сарадња постигнута на обострано задовољство те да је и са Фондом здравственог осигурања РС потписан повољан уговор.

„Специјалистичка амбуланта је уложила огромна средства, захваљујемо се Бранкици Стевић што је уложила у родни град. Уговором о пословно-техничкој сарадњи су регулисани сви односи између ове двије стране на обострану добробит“, појаснио је Грубач.

Да би се лијечили у Центру за хипербаричну медицину пацијенти морају да имају упутницу од породичног љекара, а осигураници плаћају само партиципацију. У Центру за хипербаричну и подводну медицину запослено је шест медицинских радника. Радно вријеме је од седам до 22 часа.

Д.Р.