Svečano otvoren Centar za hiperbaričnu medicinu

TREBINJE │ U Bolnici Trebinje danas je svečano počeo da radi Centar za hiperbaričnu i podvodnu medicinu čime je u ovoj trebinjskoj zdravstvenoj ustanovi omogućen još jedan vid savremenog liječenja pacijenata.

Centar je otvoren na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji Bolnice Trebinje i Centra hiperbarične oksigenacije „Baromed“ iz Beograda.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je istakao da će barosala biti na zadovoljstvo i zdravlje svim pacijenata koji će koristiti ove usluge.

„Nama je zadovoljstvo da u Bolnici Trebinje imamo i ovu novu zdravstvenu uslugu za koju građani Trebinja i Hercegovine više neće morati ići van svoje regije. Ovo je najsavremenija barokomora koja pomaže ljudima koji imaju potrebe za ovom vrstom terapije. Pravo je zadovoljstvo da je Bolnica prepoznala ulogu ovog centra za pacijente i da je uvažena Trebinjka Brankica Stević odlučila i došla iz Beograda i uložila svoj novac u Trebinje, to  je sigurno velika stvar za nas. Znači, Trebinje vraća svoje Trebinjce i mi razvijamo naš grad na pravi način“, rekao je Petrović.

Brankica Stević, vlasnik „Baromeda“ je izrazila zadovoljstvo što je prepoznata potreba za barokomorom u trebinjskoj bolnici. Ona je istakla da su tretmani u hiperbaričnoj komori naročito važni u liječenju dijabetičara.

„Gotovo da ne postoji grana medicine gdje ova vrsta terapije nije zastupljena. Imamo edukovano i obučeno osoblje, do sada je stručni tim „Baromeda“, u probnom periodu, pregledao značajan broj pacijenata. Čim se prikupi neophodna dokumentacija i uputnice od porodičnih ljekara, odmah ćemo početi sa terapijama u našoj barosali“, rekla je Stevićka.

Ona je navela da Bolnica Trebinje za sada ima jednu hiperbaričnu komoru, a u toku je nabavka i druge, koja bi trebalo da bude u funkciji narednih mjeseci.

Borislav Grubač, direktor Bolnice Trebinje je istakao da je saradnja postignuta na obostrano zadovoljstvo te da je i sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS potpisan povoljan ugovor.

„Specijalistička ambulanta je uložila ogromna sredstva, zahvaljujemo se Brankici Stević što je uložila u rodni grad. Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji su regulisani svi odnosi između ove dvije strane na obostranu dobrobit“, pojasnio je Grubač.

Da bi se liječili u Centru za hiperbaričnu medicinu pacijenti moraju da imaju uputnicu od porodičnog ljekara, a osiguranici plaćaju samo participaciju. U Centru za hiperbaričnu i podvodnu medicinu zaposleno je šest medicinskih radnika. Radno vrijeme je od sedam do 22 časa.

D.R.