Svečano zatvaranje kolonije „Kolo“: ZAJEDNIČKA IZLOŽBA UČESNIKA I DODJELA NAGRADA

 U Muzeju Hercegovine večeras će zajedničkom izložbom učesnika i dodjelom novoustanovljenih nagrada biti zatvorena Četvrta međunarodna likovna kolonija „Kolo“, koja je okupila 25 umjetnika iz osam zemalja regiona.

U ovom zdanju kulture danas je bilo izuzetno živo. Učesnici kolonije dovršavali su radove, na sve strane štafelaji, razbacane boje, miris terpentina u vazduhu.

I ovog puta pokazalo se da umjetnost ne poznaje granice, rame uz rame stvarali su umjetnici sa prostora bivše Jugoslavije – iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i BiH, sa kolegama iz Španije, Bugarske, Francuske.

Španac Hoze Manuel Aznar Dijaz prvi put je u našem gradu, oduševljen je ljudima i gradom, kao najboljom inspiracijom.

Na mojim slikama prikazujem Trebinje, grad pun svjetlosti i topline, kojim sam fasciniran, kao i Muzejem Hercegovine. Još više su me impresionirali vaši ljudi, tako otvoreni i srdačni. Ovo mi podneblje godi jer i ja stvaram intimna, prisna djela“, kaže Dijaz, koji priprema novu izložbu u Barseloni.

I ove godine na koloniji učestvuje Miomir Mišo Vemić, akademski slikar iz Nikšića, čijom je izložbom otvoren prošlogodišnji saziv kolonije. Očekuje najkvalitetniju dosadašnju zajedničku izložbu „Kola“.

Treću godinu dolazim, svjedok sam izvanrednog napretka grada, kako na kulturnom, tako i na urbanom, turističkom polju. I kolonija je iz godine u godinu kvalitetnija, učesnici su po mjeri ove institucije, uvjeren sam da će večeras biti najbolja do zajednička izložba do sada. Naročito me impresionira Muzej Hercegovine koji nije mrtva zgrada već njeguje fenomenalnu kulturnu motoriku, to je žarište hercegovačke kulture“, smatra Vemić.

Vjeran svom prepoznatljivom stvaralačkom pečatu, pred nama iznova iskrsavaju portreti konja, u snažnoj ekspresiji i intenzivnom koloritu.

Nastojim da svaki put dodam nešto novo, da napravim najbolju sliku, što naravno, ne znači da ću uspjeti. Bitan je taj trud, želja da ostavim najbolje što umijem ovom gradu“, navodi poznati umjetnik za Radio Trebinje.

Akademski slikar iz Beograda Maja Jovanović Majolinica za večerašnju izložbu pripremila je diptih, čija su tema Hercegovci i narodna nošnja.

Dopustila sam da mi inspiracija dođe na licu mjesta, koristila sam vašu narodnu nošnju, pod uticajem i vašeg muzeja, ali i drugih znamenitosti grada, koji  je neiscrpna inspiracija, pogotovo što sam ovdje prvi put. Spojila sam te dve stvari, u svom maniru, pošto se bavim najčešće parovima i predstavila sam se diptihom“, kaže Jovanović.

U radu kolonije učestvuje i sedam umjetnika iz Trebinja i Hercegovine- osim Dražena Milića, selektora kolonije, radove će za fundus „Kola“ priložiti i Tatjana Topalović, Snježana Domazet, Dragan Batinić, Jelena Glogovac Savić, Marko Popadić i Nina Lojović Milinić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercercegovine „Milorad Ćorović“, koje je suorganizator manifestacije.

Nina Lojović Milinić ističe da i ove godine  među učesnicima vlada pozitivna atmosfera, koja pospješuje kreativno stvaranje.

Svi smo danas užurbani ali pozitivno, radimo, želimo da publici predstavimo što uspješnija naša djela. Ta neka nit koja nas spaja je rezultat našeg rada proteklih dana. Slike i ovo što nas okružuje, ova atmosfera je rezultat jedne zaista pozitivne priče i energije koja je kružila između nas“, kaže predsjednik Udruženja „Milorad Ćorović“.

Tema njenih dvaju radova koje će ljubitelji umjetnosti večeras biti u prilici da vide je arhitektura Trebinja.

Jedna od njih nudi arhitektonsko viđenje našeg grada, druga je više u igri boja, onom što nam sunce pruža“, precizira naša sagovornica.

Osnivač i selektor kolonije Dražen Milić ne krije zadovoljstvo ostvarenim, navodeći da selekcijom svake godine nastoji da njen kvalitet podigne na viši nivo.

Kvalitet ove kolonije više nije upitan, ove godine imao sam više od 150 poziva iz cijele Evrope za učešće, zaista je teško odabrati 25 umjetnika i znam da će to iz godine u godinu biti sve teže. Svi umjetnici se ovđe osjećaju kao da pripadaju ovom gradu, to je najveća pohvala svima nama. Veliki broj umjentika izrazio je čak želju da ovdje i živi, poput slikara iz Južne Koreje,sa prošlogodišnje kolonije. Svi žele da pomognu daljem razvoju našeg umjetničkog skupa, a i za naše sugrađane imaju samo riječi hvale“, kazuje Milić za Radio Trebinje.

 

Novoustanovovljene nagrade „Kola“

Za ovogodišnji saziv svaki umjetnik priložio je po tri rada, od kojih je jedan rad bio namijenjen za humanitarnu aukciju, a sav prihod od blizu 5000KM biće uplaćen za pomoć u liječanju oboljelog dječaka  Matije Darmanovića iz Trebinja. Uz zajedničku izložbu 25 umjetnika, večeras će biti dodijeljene i novoustanovljene nagrade.

Biće izloženo više od 50 slika i dvije skulpture, te dodijeljene tri nagrade. Po ocjeni stručnog žriija, u sastavu: akademski slikar Ljubomir Popadić iz Tivta, čijom je izložbom otvorena ovogodišnja kolonija, Ivan Grujić, direktor Muzeja Hercegovine, Tamara Rajković, istoričar umjetnosti, Nina Lojović Milinić, predsjednik udruženja „Milorad Ćorović“ i moja malenkost, bira se najbolji umjetnik kolonije, a nagrada je samostalna izložba u našem muzeju, do kraja ove godine“, navodi Milić.

Najboljeg između sebe, dodaje, biraće i učesnici ovogodišnjeg saziva, a biće dodijeljena i specijalna nagrada umjetniku koji je zaslužan za promociju kolonije i Grada Trebinja.

Svečano zatvaranje Četvrte međunarodne likovne kolonije „Kolo“ zakazano je u 20 časova, u Muzeju Hercegovine, a u programu učestvuje i Mješoviti hor „Tribunija“ iz Trebinja, pod upravom Stojanke Gudelj.

Organizatori likovne kolonije su Muzej Hercegovine i Udruženje likovnih umjetnika istočne Hercegovine „Milorad Ćorović“, a pokrovitelj je Grad Trebinje.

V.M.