Svečanom akademijom obilježena 26. GODIŠNJICA TREBINJSKE BRIGADE

TREBINJE I U Kulturnom centru večeras je održana svečana akademija povodom Dana Trebinjske brigade i 26. godišnjice od formiranja ove jedinice Vojske Republike Srpske.

Pozdravljajući skup u ime domaćina, predsjednik Skupštine Gradske boračke organizacije Trebinje Pero Mišeljić kazao je da udruženje boraca koji su u ratu branili i odbranili Trebinje i Republiku Srpsku – danas u miru ima obavezu i dužnost da nastavi čuvati slavu i tradiciju Trebinjske brigade.

„Takođe i da prenese na mlađe naraštaje znanje o tome – zašto su se dali životi naših 258 saboraca koji su zajedno sa nama branili Trebinje, kako bi danas živjeli i radili slobodno u našem gradu i Republici Srpskoj“, kazao je Mišeljić.

Govoreći o ratnom putu Trebinjske brigade, član Predsjedništva Boračke organizacije RS-a i predsjednik koordinacionog odbora BORS-a za Istočnu Hercegovinu Svetozar Aćimović podsjetio je da je ova jedinica Hercegovačkog korpusa nastala u „vatri“ vrlo intenzivnih borbenih dejstava, sa zadatkom sa konsoliduje linije odbrane Trebinja nakon povlačenja Jugoslovenske narodne armije.

Svojevrsna prekretnica u tom periodu Otadžbinskog rata bilo je slamanje neprijateljske ofanzive u julu 1992. godine.

„U ponedjeljak, 13. jula, 4. brigada ZNG-a krenula je u napad na Vlašticu. Pored toga što su padali kao snoplje pod dejstvom naše artiljerije i pješadijskog naoružanja – fanatično su napadali. Hrabri borci našeg trećeg bataljona su vrlo uspješno slomili taj napad. Zbog uspjeha koji je toga dana postigao treći bataljon, 13. jul je poslije rata proglašen za Dan Trebinjske brigade“, istakao je on.

Vrlo intenzivne borbe za odbranu Trebinja, napomenuo je Aćimović, nastavljene su sve do kraja oktobra 1992. godine, a ni u vrijeme od novembra iste godine do avgusta 1995. godine, koje su obilježila ratna dejstva slabijeg intenziteta, trebinjski borci nisu imali predaha jer su, dodao je on, angažmanom na druga ratišta, njih ukupno blizu 3.000,  dali puni doprinos odbrani Republike Srpske.

Odsutna bitka za odbranu Trebinja, nastavio je Aćimović, odigrala se u avgustu 1995. godine, kada je Trebinjska brigada preduzela operaciju kako bi se preventivno spriječio planirani napad višestruko jačeg neprijatelja na Trebinje i oslobodile teritorije naše tadašnje opštine koje je okupirala Hrvatska vojska.

Odlučeno je da se Trebinje brani po svaku cijenu. Dio cilja koji se odnosi na predupređenje operacije Hrvatske vojske upotpunosti je ostvaren. Činjenica je da je komandant Južnog bojišta (Hrvatske vojske) odustao od avgustovske operacije proširenja okupirane teritorije – a u prvom redu zahvaljujući upravo dejstvu Trebinjske brigade“, zaključio je Aćimović, dodajući da je kroz ovu jedinicu tokom Otadžbinskog rata prošlo preko 6.000 boraca.

Upućujući čestitke borcima Trebinjske brigade, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da „ovaj veliki dan nije samo sjećanje na herojske dane otpora, nego i na veliku žrtvu koja je u temeljima naše slobode“.

„Da u pravom trenutku nije formirana Trebinjska brigada, danas nas ne bi bili na ovom mjestu, bili bismo rasuti po svijetu i ne bi znali jedni za druge“, poručio je Petrović.

Na dugoj liniji fronta od preko 400 kilometara, podsjetio je Petrović, Trebinjska brigada i njeni borci stalno su bili na svom kamenu, braneći svoja ognjišta i slobodu, koja je u Hercegovini skuplja nego igdje u okruženju.

„Naučili smo se da sloboda nije dar koji nam pada s neba i ostaje vječno naša, nego je sloboda, uvijek, u jednom mahu, u jednom gestu, žrtva i veliki svenarodni pokret. Dio tog pokreta su bili i oni koji su branili ovu hercegovačku liniju fronta, i oni koji su na njoj pali, ali i svi mi ovdje, koji se klanjamo sjenima ratnika čija imena sa pijetetom iščitavana u plavom mermeru, tu u blizini, na spomeniku braniocima Trebinja“, istakao je Petrović, dodajući da je Gradska uprava upotpunosti opredjeljena da nađe odgovor na sva otvorena pitanja i izazove koji i danas opterećuju socioekonomski položaj boračke populacije.

„Mi smo potpuno posvećeni tom procesu. Stalno smo uz one koji imaju probleme i imamo volju i energiju da ih rješavamo“, poručio je Petrović.

Episkop zahumsko hercegovački i primorski Grigorije kazao je da su i borci Trebinjske brigade prije dvije i po decenije „podnijeli veliku i izuzetnu žrtvu, braneći  bespoštedno svoju djedovinu i očevinu, otadžbinu i bližnje, ali i čast svojih predaka – koji su mnogo puta prije njih golim životima odbranili i osigurali budućnost svojim sinovima i unucima“.

On je rekao da je pred nama danas jednako važna bitka, bez koje će sve naše i žrtve naših predaka biti uzaludne: da „našim potomcima, kojima u nasljeđe ostavljamo ovu zemlju, istoriju i jezik, usadimo podjednako osjećanje odgovornosti i dužnosti“.

„U tom smislu veoma je važno da mlade neprestano podsjećamo na našu prošlost, istoriju i kulturu, pomažući im tako da na zdrav način izgrade svoj nacionalni i ličnonosni identitet i da, poštujući i uvažavajući ujedno i druge, nastave izgrađivati svoj grad i svoju republiku“, istakao je episkop Grigorije.

On je izrazio i nadu da naši potomci „svoju zemlju neće morati da brane krvlju i mecima“ i da će biti „dovoljno pametni i razboriti da iz nedaća nađu bezbolniji i srećniji izlaz, ako ga igdje bude“.

Na dan brigade, sutra, 13. jula, okupljanje bivših boraca i gostiju u krugu nekadašnje kasarne „Luka Vukalović“ zakazano je između 9:30 i 10:00 časova, nakon čega će u crkvi Svetog cara Lazara biti služen pomen borcima jedinice palim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Od 10:30 je polaganje cvijeća u spomen sobi Trebinjske brigade, nakon čega je planirano postrojavanje boraca, iznošenje ratnih zastava i defile veterana gradskim ulicama.

Defile u stroju zaustaviće se na centralnom spomen-obilježju „Braniocima Trebinja 1991-1996“, gdje će biti položeni vijenci i cvijeće.

Program završava u ljetnoj bašti hotela „Platani“ ručkom i druženjem nekadašnjih saboraca.

Organizator obilježavanja 26 godina Trebinjske brigade je Gradska boračka organizacija Trebinje.

R.S.