Швеђани добили право да плешу у кафићима

3814787_1

СТОКХОЛМ | Баровима у Шведској више неће бити потребна специјална дозвола за „спонтано плесање“, након што су политичари усвојили закон којим се одбацује ово спорно правило, објавила је данас Шведска подружница сајта Локал.

Швеђанима је од тридесетих година прошлог века било забрањено да плешу у пабовима и баровима који немају посебну дозволу за то, али су разне политичке и заговорничке групе, кроз више од 20 кампања, настојале да издејствују напуштање те праксе.

Жеље су им напокон испуњене јуче, када је шведски парламент гласао за укидање забране „ђускања“, после снажних притисака опозиционе Левичарске партије.

„Ово је сјајно“, рекла је јуче Розана Динамарка, која је предводила напоре те странке за укидање спорног закона, након што је парламент донео одлуку.

„Дуго се овде веровало да је плес криминал и да може имати опасне последице. Али плес је само забава, то је израз радости“, истакла је она.

Њен страначки колега, који је такође учествовао у акцији за укидање забране, Матијас Сундин, изразио је наду да ће измена закона почети да се примењује до краја године и позвао владу да предузме мере у том циљу.

„Крајње је време да се влада покрене. Требало би да закон ступи на снагу најкасније до 1. јануара идуће године, да можемо да плешемо у новогодишњој ноћи“, рекао је он. Известан број популарних барова и забавних клубова већ је подржао укидање забране плеса.

Према подацима агенције за природну средину из Стокхолма, само у шведској престоници има око 1.200 барова и ресторана, од којих само око стотину има дозволе за плес, иако се у већини тих локала слуша нека врста музике.
Б 92