Сви смо робови банака – ево и зашто!

rob banke

Четири банке имају удио у чак 75 одсто свих рачуна на свијету и, уколико би се систем само једне од њих урушио, незамислива количина новца једноставно би нестала, тврди „Индипендент“.

Прошле године почео је такозвани процес „смрти кеша“ и, по први пут у историји, у једној години више се куповало картицама него готовином.

Већина трансакција одвијала се преко неколико банака.

Посљедице пуцања система било које од њих биле би катастрофалне – банкомати и картице постали би неупотребљиви, чиме би се отворио пут за тотални финансијски колапс.

Управо због овог сценарија државе су постале робови великих банака.

Порески обвезници троше велики новац како би спасили велике банке, јер би у случају њихове пропасти милиони људи остали без свог новца.

До тога не би дошло само у случају да се новац „ослободи“ из ових банака и почне веће коришћење дигиталног новца.

Kако наводи лист, као што свако има право да подигне готовину, тако је загарантовано и право подизања дигиталног новца и самостално располагање, без уплитања банака.

Дигитални новац био би електронска верзија новчаница и кованица што се разликује од оног који људи користе на својим дебитним картицама због начина његове израде.

Тренутно, од свог новца који се користи у Великој Британији, свега три одсто је у облику кеша. Осталих 97 одсто је новац који креирају приватне банке када дају позајмице, што је у електронском облику.

Дигитални новац пружа начин људима и компанијама да директно плаћају једни другима и уклања велики ризик јер велике банке више неће бити слаба карика у ланцу.

Способност електронског плаћања је од суштинске важности за модеран живот, али само у Великој Британији постоји више од милион особа који немају отворене рачуне у банкама, наводи лист.
Мондо.рс