Свијет у страху: Сјеверна Kореја извела пробу хидрогенске бомбе

pjong jang

ПЈОНГЈАНГ │ Северна Kореја је саопштила данас да је извела пробу хидрогенске борбе, што још није потвђено, али су уследиле осуде са свих страна света, а очекује се да ће Савет безбедности УН касније данас одржати тим поводом ванредну седницу.
Kим тврди да није било нуклеарне, већ пробе хидрогенске бомбе

Састанак који ће бити одржан иза затворених врата сазвале су УН и Јапан.

Медији оцењују да ће ова проба, уколико буде потврђена, представљати велики корак напред у настојањима Пјонгјанга да унапреди свој ограничени нукеларни арсенал.

У телевизијском саопштењу се наводи да је Северна Kореја тестирала чиме је нуклеарна моћ земље подигнута на нови ниво и чиме је обезбедено оружје којим зермља може да се одбрани о д САД и других непријатеља, преносе светске агенције.

У саопштењу се такође наводи да је проба била апсолутно успешна а то је прослављено на улицама Пјонгјанга.

Агенције подсећају да су Вашингтон и нуклеарни експерти изражавали скепсу када је реч о ранијим севернокорејским тврдњама да су изведене пробе хидрогенских бомби, које су много јаче и које је много теже нпаравитри од нукеларних бомби.

Ако проба буде потврђена то ће бити веома забрињавајући корак и довешће највероиватније до још оштријих санкција УН против Северне Kореје, наводи Ројтерс.

То ће такође довести до додатног погоршања односа те земље са суседима у региону.

Амерички центар за геолошка истраживања уочио је земљотрес јачине 5,1 степен, а једна званичник јужнокорејске метеоролошке станице саопштио је да је земљотрес изазван вештачким путем, и да је његов епицентар педесетак километара северно од места Kилџу, где се иначе налази главни ценар за нуклеарне пробе у Северној Kореји.

Председница Јужне Kореје Парк Геун-хје окарактерисала је пробу као „велику провокацију и потез који угрожава животе људи и будућност“.

САД су саопштиле да је још рано да се потврди да хе Пјонгјанг извршио пробу , али су истовремено поручиле да ће „одговорити на одговарајући начин на све провокације“.

Бела кућа је саопштила да прати ситуацију и врши процене у сарадњи са партнерима у региону.

Стејт департмернт је осудио свако кршење резолуција УН и позвао Северну Kореју да поштује своје обавезе.

Осуде стижу и из Француске која истиче да се ради о „кршењу резолуција УН“.

Kинеска агенција Синхуа навела је да проба представља ударац процесу денукларизације и упозорава да сви потези који угрожавају стабиулност свероисточне Азије нису пожељни и мудри.

Јапан је изразио званичан протест Северној Kореји због теста.

– Проба коју је извела Северна Kореја представља снажну претњу безбедности наше нације и ми то не можемо толерисати – упозорио је јапански премијер Шинзо Абе.

Шеф Форин офиса Филип Хамонд такође је изнео осуде и навео да се ради о озбиљном кршењу резолуција УН.
Блиц