СВЈЕДОЧАНСТВА О СРПСКОМ СТРАДАЊУ – у путним записима владике Атанасија и филму Ранка Ђиновића

ТРЕБИЊЕ │ У Музеју Херцеговине вечерас је промовисана књига „Од Косова до Јадовна“ умировљеног епископа др Атанасија Јевтића, њено већ 9. издање, које је објавила Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска, те приказан документарни филм о страдању Срба на Косову и Метохији „Универзум бола“, аутора Ранка Ђиновића.

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић казао је да је књига путних записа владике Атанасија прво и најизворније свједочанство о животу, патњама и страдању Срба на Косову и Метохији, и као таква, још од првог издања из 1986. године, ушла је у едицију култних књига насталих у оквирима Српске православне цркве у другој половини 20. вијека.

„Када се прије нешто више од 30 година појавила – то није била обична књига, већ будилник нашег народа, књига која је први пут на један ракићевски начин указала на патње и прогоне српског народа и страдање његових светиња на Косову и Метохији. И то у времену када је наша друштвена заједница била опсједнута причом о братству и јединству“, појаснио је Џомић.

Он је додао да је, тада као професор Богословског факултета у Београду и јеромонах, владика Атанасије био један од ријетких људи који су у то вријеме обилазили Косово и Метохију, сусретали се са обичним људима, посјећивали монашке заједнице у незаштићеним манастирима.

„Исти је случај и са другим дијелом књиге у којима доноси своје путне записе о Јадовну, указује на стравично склањану истину о страдњу српског народа од усташа, чији су симболи  Јасеновац и Јадовно – и први је који је на један дубински начин отворио ту тему“, казао је Џомић.

Да су путописна свједочанства „Од Косова до Јадовна“ били почетак буђења српског народа – сагласан је и историчар проф. др Милош Ковић, са катедре за историју Филозофског факултета у Београду.

„То је било буђење – ударцем у главу. Ударцем на савјест српског народа – нанијет од стране албанског шовинизма, али и од стране равнодушности српских властодржаца“, истакао је Ковић.

Он је оцијенио да је кључни прилог у путопису апел за заштиту српског живља и његових светиња на Косову и Метохији из априла 1982. године, који је тада потписало 15 свештеника, међу њима и данашњи владика Атанасије.

„Тај апел је покренуо лавину у нашој савјести и он је зачетак апела који се појављује у наше вријеме – а који је потписало преко 300 професора универзитета, 12 владика СПЦ, 14 академика. И он је поставио скоро ‘у длаку’ иста питања као и апел из 1982. године. Када би ме неки странац упитао да му објасним смисао српске историје, смисао косовског завјета и страдања српског народа у три геноцида у 20. вијеку –  ја бих му дао књигу ‘Од Косова до Јадовна’ владике Атанасија“, закључио је Ковић.

Уочи промоције, премијерно у Републици Српској, приказан је документарни филм „Универзум бола“, аутора Ранка Ђиновића.

Потресна филмска прича о страдању Срба и других етничких заједница на Косову и Метохији исприповиједана је сликом без наратива, кроз имена страдалих у хронологији од 1998. до 2006. године, те свједочанства учесника тих трагичних догађаја.

„Филм је замишљен да буде литургијски – са проскомидијом, доласком на литургију и сједињењем са Христовим мукама. Страдања Срба и других етничких заједница на Косову и Метохији није ништа друго него то мученичко страдање Исуса Христоса. Сваки од њих је мученик и заслужује да буде светац – обзиром да су прошли невиђена зверства, муке, тортуре и казамате“, каже Ђиновић.

Аутор додаје да је филм прије свега намијењен за приказивање на Западу – јер је управо значајан дио међународне заједнице, истиче он, кривац за косовско страдање зато што није предузео ништа да те злочине спријечи.

„Овај филм је стога својеврсна оптужница за дио међународне заједнице, а за мене – свједочанство које треба да остане за неке будуће генерације“, казао је Ђиновић, додајући да је, уз Црну Гору и Србију, филм приказан и у Чешкој, а слиједе и промоције у Француској и Аустрији.

Р.С.