Свјетска банка у кризи: „Изгубићемо значај у свијету“

novac karta

Запослени у Свјетској банци објавили су отворено писмо против актуелног предсједника, наводећи да се та финансијска институција суочава с „кризом руководства“.

Како су навели, Свјетска банка рискира да изгуби значај на свјетској сцени.

Негодовање и оштре критике, објављене у отвореном писму удружења персонала Банке, усљедиле су пошто су наводно почели неформални разговори о избору новог предсејдника тог глобалног кредитора, извјештава агенција Франс прес.

Џим Јонг Ким, садашњи предсједник Свјетске банке, чији мандат завршава за мање од годину дана, још није званично обзнанио да ли жели или не да остане на тој функцији.

Откад је преузео дужност 2012. године, Ким је покренуо структурне реформе с циљем рационализације рада које су код дијела запослених изазвале узнемиреност. Интерна истраживања су показала да велики дио запослених банке осјећа неповјерење према вишем менаџменту, наводи француска агенција.

„У Групацији Свјетске банке заговарамо начела доброг управљања, транспарентности, различитости, међународне конкуренције и на заслугама утемељеном избору“, пише у писму удружења службеника, које представља више од 15.000 запослених.

„Нажалост, ниједан од тих принципа није примјењен код именовања претходних предсједника Групе Свјетске банке“, тврди се у писму и додаје: „Умјесто тога, деценијама смо прихватали договоре иза затворених врата, према којима је дванаест пута узастопно биран амерички мушкарац“.

По неписаном правилу, европске владе бирају шефа Међународног монетарног фонда, док Сједињене Државе именују предсједника Свјетске банке, наводи Франс прес и оцјењује да се та банка такође суочава са другим конкурентима из земља у развоју, попут Кине.

У писму се износи и да годишње интерне анкете запослених показују да банка „проживљава кризу руководства“, уз тврдњу да „само један од три (запослена) разумије гдје нас виши менаџмент тим води, а још мање њих сматра да наш виши менаџмент његује културу отворености и повјерења“.

У писму се позива на то да изборни процес обухвати мушкараце и жене на основу јасних критеријума на транспарентан начин.

„Свијет се мијења и ми морамо да се мијењамо с њим. Без поновог подсјећања на правила игре, Свјетска банка се суочава са реалном могућношћу да постане анахронизам на међународној сцени“, наводи се у писму.

У Свјетској банци су за агенцију Франс прес, која их је контактирала, рекли да је њихов Борд директора, који представља 189 држава чланица, 2011. године усвојио правила која гарантују отворен и на заслугама утемељен изборни процес.

„Ови принципи су коришћени приликом избора 2012. и њима ће се руководити и предстојећи предсједнички изборни процес“, навели су из Свјетске банке у одговору послатом путем е-маила.

Кима је за предсједника изабрао 2012. године највећи акционар Свјетске банке, Седињене Америчке Дрзаве, а на почетку му је конкуренција био нигеријски министар финансија Нгози Окоњо-Ивеала, пише француска агенција.

Танјуг