Свјетски дан особа са Дауновим синдромом: Свечано и радно у Удружењу „Сунце нам је заједничко“

ТРЕБИЊЕ │ Шареним колачићима које су сами направили, различтим бојама чарапа и шареним лаком на ноктима чланови Удружења дјеце са посебним потребама“ Сунце нам је заједничко“ данас су обиљежили Свјетски дан особа са Дауновим синдромом.

Од преко стотину чланова овог Удружења, 14 дјеце и омладине је са Дуновим синдромом, од којих скоро половина свакодневно учествује у раду Удружења, а остали долазе на окупацине и друге терапије.

Извршни директор Удружења „Сунце нам је заједничко“ Весна Миљановић каже да су то јако добре особе, дјеца која лако уче, па је с њима једноставно и лијепо радити.

„Живот особа са Дауновим синдромом у оваквој заједници је много лакши него да остану код куће“. истиче она.

Миљановић наводи да ово Удружење ускоро мора да сели из просторија у којима је сада, али да су добили обећања градске управе да ће им помоћи,  а имају најаву  и од предсједника РС да ће се организовати хуманитарна акција за изградњу Центра за дјецу и омладину са посебним потребама у Требињу.

Свјетски дан Дауновог синдрома установљен је 2006.године, а 21. март симболично је изабран за тај дан јер је у основи те болести присутност 3 хромозома уместо 2 хромозома, на 21 хромозомском пару.

Д.Ч.