Свјетски метеоролози: 2016. ће бити најтоплија година на Земљи

20151125162223_338517

ЖЕНЕВА I Свјетска метеоролошка органзација (WМО) саопштила да ће просјечна глобална температура 2015. године бити највиша до сада регистрована у историји.

Седмицу прије почетка планиране Конференције о глобалним климатским промјенама у Паризу, данас је WМО објавио провизорни извјештај о климатским промјенама за текућу 2015. годину.
„Све указује да ће 2015. бити најтоплија година од када се врше мјерења са такође највишим температуром површине океана. Највјероватније ће бити прекорачен праг од једног степена Целсијуса. Све су то изузетно лоше вијести за планету“, казао је генерални секретар WМО-а Мицхел Јаррауд на данашњој конференцији за новинаре у Женеви.

Из WМО упозоравају на енормни раст температуре на глобалном нивоу због комбинираних посљедица ефекта Ел Ниња и антропогених утицаја.

У петогодишњем извјештају WМО-а се наводи да је период од 2011. до 2015. године било најтоплије раздобље на Земљи са бројним екстремним манифестацијама климатских промјена.

„Емисију гасова стаклене баште који узрокују климатске промјене је могуће контролисати. Имамо и знање и алате потребне за такву реакцију. Сада имамо избор, али неће га имати будуће генерације“, поручио је Јаррауд и додао да се наставак глобалног загријавања под утицајем феномена Ел Нињо очекује и наредне године.
Агенције