СзП окупио 12 000 – СНСД 8000 грађана

3817839_1

У парку „Младен Стојановић“ на протест опозиције око 12.000 грађана. На Тргу Крајине, гдје је контрамитинг власти, налази се око 8.000 људи.

14.18 Митинг опозиције „Ослободимо Српску“ је успјешно завршен. Лидери Савеза за промјене су поручили грађанима да се у миру разиђу, крену ка аутобусима.

14.13 „Тражимо од ове власти пријевремене предсједничке и парламентарне изборе заједно са локалним изборима, формирање прелазне владе националног спаса која ће спровести изборе, обезбједити исплату борачког додатка, инвалиднина, подстицаје пољопривредницима, стављање ван снаге одлуке о поскупљењу електричне енергије и заустављање распродаје природних богатстава, расвјетљавање политичких убистава и афера, увођење принудне управе која ће Јавни сервис ставити у службу објективног информисања“ – поручио је предсједник СДС-а Младен Босић.

14.11 „Мислио је Додик да ће понизити народ, али изгледа да су са његовог контрамитинга дошли на овај митинг. Не може нико подијелити српски народ. Већина који су били на контрамитингу су наша браћа, они су били уцијењени, морали су да буду на том митингу, јер би остали без посла“, рекао је Босић.

14.08 „Република Српска, није Жељка Цвијановић хтјела да чује мале људе, није Милорад Додик хтио да чује људе који штрајкују због неправде. Али сада нека чује – Миле, лопове“, рекао је предсједник СДС Младен Босић што су подржали грађани.

14.03 „Ми смо данас почели ослобађање Републике Српске од криминала, задуживања, лоповске власти- зато што сте ви то одлучили“, рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић и узвикнуо: „Доле Влада. Милораде, ти си своје отпјевао“, што су окупљени подржали бурним аплаузом.

13.56 „У парку слободу ми славимо побједу слободе, 20.000 гласова за слободу. Ко влада страхом, оде у највећим страхом и то је судбина садашње власти“, рекао је предсједник НДП-а Драган Чавић. „Све су учинили да забране овај скуп, јер страхују од вас. Онима који се бахате у својим милионима, поручујемо – издајемо ваше лоповлуке“, поручио је Чавић.

13.53 „Не доносим вам лажна писма из Хага, већ братски поздрав и очински савјет – до јутрос се нисте имали чега стидјети, немојте урадити ништа због чега би се стидјели сутра“, рекла је кћерка некадашњег предсједника Српске Радована Караџића, Соња Караџић- Јовичевић. „Ми имамо за шта да се боримо, само нам народе дај шансу да можемо да помогнемо свима“, рекла је Караџићева.

13.49 „Хвала вам што се дошли, јер наша борба не би ништа значила, ово је борба против диктатуре. Страха више нема, они нису рачунали на оволики број грађана. Ово је побједа демократије“, рекао је српски члан Предсједништва Младен Иванић. „Република Српска је сигурна и борићемо се за њу, али ћу се борити и против неправде“, рекао је Иванић.

13.48 „Овдје сам да питам власт ко је убио мог оца, невиног човјека који указивао на криминал“, питао је Мирослав Вукелић, син убијеног Милана Вукелића.

13.42 „Митинг власти је пропао, они се разилазе. Није им помогла ни Додикова пјесма“, рекао је предсједник СРС РС Миланко Михајлица и додао је да је ово почетак њиховог краја. „Нека зна врховни командант криминалне организације, ускоро ће Српском владати поштени, а не криминалци“, рекао је Михајлица.

13.41 Митинг власти је завршен и окупљени грађани се разилазе.

13.39 „Да ли је Закон о приватизацији легалан – није, опљачкани смо да су нам породице изгубиле храниоцима. То неће проћи“, поручио је Небојша Југовић из Удружења „Мали акционари“.

13.30 „Нисмо ми издајници, већ они који уништавају нашу земљу, нашег пољопривредника“, поручио је семберски пољопривредник Бојан Савић.

13.28 Додик не хаје и даље пјева – „Ово је моја кућа“.

13.27 „Готов је“, поручили су са митинга опозиције.

13.24 Овдје ћемо бити још мало, па у аутобусе и кући, нас не интересује шта они раде у парку. Ко пјева зло не смије“, поручио је Додик и запјевао : Не може нам нико ништа, јачи смо од судбине. Могу само нас мрзе, они што нас не воле.

13.23 У парку „Младен Стојановић“ грађани поручују Додику – „Готов је!“

13.22 „Српски народ има двије државе – Републику Српску и Србију“, рекао је на митингу власти Додик.

13.19 „Партијска књижица је данас једина карта за посао, а осталу омладину власт третира као грађане нижег реда“, поручила је митингу опозиције Јованка Лукић, политиколог.

13.17 „У парку су наша браћа, кумови, али су их други завели. Издали су нас у Сарајеву, да не можеш да у Сарајеву кажеш да си Србин“, поручио је Додик.

13.15 На митингу опозиције, син погинулог борца Бојан Костић питао је зашто су породице погинулих бораца понижени и доведени до руба пропасти. Док су се наши очеви борили за Републику Српске, дезертери су шверцовали.

13.13 На митингу власти предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Република Српска мора да буде поштована.

13.08 „Да је Додик знао да ће доћи до овакве побуне, никад нас не би оволико опљачкао. Њему мора да смркне, да би нама свануло. Нисам хтио да поклекнем, нисам хтио да ме купе. Зар ће неки ратни дезертер да нас назива издајницима?“, истакао је син погинулог борца Његош Томић и додао да је велики број дјеце погинулих бораца поднијело одштетни захтјев због увреде.

13.05 „Прошло је десет година када су обећали да ће бити боље, једанаесту годину дочекати неће. Ово није протест политички скуп, ово је највећи скуп народа Републике Српске. Режим и Додик су издали једно наређење – пљачкајте и даље. Ми морамо рећи- стоп пљачки. Да вратимо будућност младима“, истакао је предсједник Странке Напредна Српска Адам Шукало.

13.01 „Представљам српско Сарајево гдје је погинуло 4.500 бораца, и када дођемо у Бањалуку да тражимо своја права, онда смо ми издајници. Предсједниче, што су нам најмања примања у регији? Колико си издвојио средстава за наше оптужене у Федерацији. Када сте посљедни пут прислужили свијећу нашим саборцима на Сокоцу, ми у Источном Сарајеву немамо болницу па нам се борци лијече на Кошеву у Сарајеву. Зашто сте дозволили турском премијеру да вријеђа Бањалуку и Републику Српску? Бањалука неће бити никада турска. Ко је овдје издајица“, поручио некадашњи борац Илиџанске бригаде Горан Шеховац.

12.52 На митингу опозиције присуствује кћерка некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића, Соња Караџић- Јовичевић. На митингу власти – син генерала Ратка Младића, Дарко Младић.

12.40 У парку, гдје је протест опозиције налази се  12.000 лица. На Тргу Крајине, гдје је контрамитинг власти налази се око 6.000 људи. Народ и даље пристиже.

12.34 На митингу опозиције у парку „Младен Стојановић“, пред више хиљада грађана, предсједник Младих ПДП-а Никола Дроњак поручио: „Ускоро ћемо ослободити Бањалуку од издајника и вратити власт“. На протесту опозиције грађани узвикују: „Миле, лопове!“

12:02 Више од 10.000 грађана налази се у парку „Младен Стојановић“ на протесту опозиције. Грађани и даље пристижу. Није забиљежен ниједан инцидент.

12:00 На Тргу Крајине на митингу подршке више хиљаде грађана. Присутне јаке полицијске снаге.

Интересантни призори нам долазе са улица Бањалуке гдје се митинг власти, али и протест опозиције тренутно одржава уз исту музичку подлогу.

Ради се о пјесми која позива на „револуцију“ у извођењу Београдског синдиката – „Систем те лаже“. Такође, многи окупљени грађани поред бројних парола и слогана истичу слике Владимира Путина.

11:40 Српски члан Предсједништва БиХ и члан ПДП-а Младен Иванић је казао да ће окупљање проћи мирно и достојанствено, те да неће доћи ни до каквих немира.

11.30 Предсједник Републике Српске Милорад Додик је након што је изашао из Палате Предсједника и обратио се окупљенима: „Свима желим успјешну и стабилну Републику Српску, да влада стабилност и мир, да се уважавамо и да политичке разлике рјешавамо у институцијама гдје им је и мјесто“.

Затим се пјешке упутио према Тргу Крајине гдје ускоро треба да почне митинг владајуће коалиције „Срцем за Српску-Стоп издаји!“

Са предсједником Републике на Трг Крајине кренули су и премијер Жељка Цвијановић, посланици СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске, посланици и делегати у парламенту БиХ, те високи функционери СНСД-а.

11:00 Невјероватна гужва на улазу у Бањалуку. Полиција усмјерава саобраћај. Колона дуга неколико километара, у којој је више од 50 аутобуса.

Близу 4.000 људи окупило се у парку „Младен Стојановић“ гдје су дошли као присталице опозиције, окупљени под паролом „Ослободимо Српску“.

Велики број присталица митинга „Срцем за Српску“ пристиже и на Трг Крајину.

Од осам сати обустављен је саобраћај у Улици Краља Петра Првог Карађорђевића и ширем центру Бањалуке. Појачане су мјере обезбјеђења, могу се примијетити изузетно велике полицијске снаге, око 2000 полицајаца.

Пристижу аутобуси из свих подручја Републике Српске.  Очекује се највећи прилив око 11 часова. Присутан је велики број новинарских и телевизијских екипа из Републике Српске, региона, али и већи број екипа свјетских новинских агенција.

Окупљања грађана најављена су за 12 сати. Према најавама, на два одвојена скупа требало би се наћи 15-так хиљада грађана.

Из Источног Сарајева за Бањалуку јутрос је кренуло десет аутобуса и више приватних аутомобила са активистима Савеза за промјене.

Из Бијељине на протесте кренуло је девет аутобуса са грађанима који подржавају протест Савеза за промјене.

Како сазнаје БН телевизија, група од 30 припадника Српског сабора „Заветници“ који су кренули на протест у Бањалуци прешли су гранични прелаз са србијанској страни, али их је Гранична полиција БиХ вратила на дијелу границе са Републиком Српском.

„Неколико аутомобила са члановима и руководством покрета су прешли преко прелаза Рача, међутим, када је дошао аутобус са активистима “Заветника“ који је технички потпуно исправан и имао је сву документацију, они су по сваку цену тражили разлог да не дозволе његов пролазак“, рекао је предсједник Српског сабора “Заветници“ Стефан Стаменковски.

БН телевизија

фото: Н1, БН телевизија