Tači: Biće posljedica zbog odbijanja Beograda

20150423092507_301411
BEČ l Kosovski šef diplomatije Hašim Tači ocijenio je da je odluka Srbije da ne odobri njegovu posjetu Beogradu suprotna dijalogu Beograda i Prištine.

„To će svakako imati posljedice“, izjavio je Tači za bečki „Prese“, ne želeći međutim da kaže kakve bi to posljedice mogle biti.

On je, ipak, kazao da neće biti direktnih kontramjera srpskim političarima.

„Ponašanje Srbije prema meni će poslužiti kao primjer kako ne treba da se ophodimo sa našim susjedima“, dodao je Tači.

On je, istovremeno, izrazio iznenađenje što je zvanični Beograd bio protiv njegovog dolaska.

„Ministri kosovske vlade su posjetili Srbiju, a bili su i visoki predstavnici Srbije na Kosovu, i takve posjete više nisu nikakva vijest“, naglasio je Tači, podsjećajući da je nedavno bila i dvogodišnjica Briselskog sporazuma, te da je u okviru dijaloga stalno bilo susreta visokih predstavnika Beograda i Prištine u Briselu.

„Zašto onda nisu mogli dozvoliti moje putovanje u Beograd?“, upitao je on.

Tači kaže da odbijanje obezbjeđivanja njegovog boravka u Beogradu, „pretnje njemu, kosovskom predstavniku u Beogradu, kao i organizatorima konferencije, pokazuju Srbiju koja je još uvjek talac prošlosti i politike koja je vodila najstrašnijim tragedijama i patnjama“.

U vezi naloga za hapšenje koji i dalje postoji protiv njega, Tači je ukazao da su se, kada je on raspisan, sudovi više bavili politikom nego pravdom.

Tači je 11. jula 1997. osuđen u odsustvu pred Okružnim sudom u Prištini na 10 godina zatvora, a presudu je 12. marta 1999. godine potvrdio Vrhovni sud Srbije.

Oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević odgovorio je 20. aprila na zahtjev prištinskih vlasti da Tači 24. aprila posjeti Beograd, obavijestivši da protiv njega postoji pravnosnažna sudska presuda i da bi bio izveden pred nadležni sud.

Tačija je u Beograd pozvala nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje, kao organizator skupa „Evropske integracije zapadnog Balkana – zajedno možemo bolje“ 24. aprila. Oni su, međutim, 20. aprila povukli taj poziv, tvrdeći da su to učinili pod pritiskom i pretnjama.
Agencije