Tači će u Srbiji biti uhapšen

340841_1
BEOGRAD | Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je poternica za Hašimom Tačijem u Srbiji na snazi tako da on može da bude uhapšen ako ovde dođe.

„Istraga o Tačiju je u prekidu, jer je nedostupan srpskim istražnim organima. Centrala Interpola jeste stopirala važenje poternice za Tačijem u drugim zemljama uz obrazloženje da je reč o najvišim albanskim funkcionerima. Međutim, u Srbiji je na snazi, tako da ako ovde dođe možemo da ga uhapsimo“, rekao je Vukčević za „Blic“.

Prištinska štampa juče je objavila da će zamenik premijera i kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači boraviti krajem meseca u Beogradu.

Kako je objavila prištinska TV Kljan Kosova pozivajući se na neimenovane izvore, Tači će na poziv nevladine organizacije „Ambasadori mira“ učestvovati na skupu na koji su pozvani ministri spoljnih poslova četiri balkanske zemlje.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić rekao je danas, povodom najava da će Tači krajem meseca doći u Beograd, da nema potrebe da Tači dolazi.

„Taj skup ne organizuje Vlada Srbije, ja nisam ni planirao da učestvujem na tom skupu, tako da ne verujem da ima potrebe da Hašim Tači dolazi u Beograd“, rekao je Dačić.

On je dodao da informaciju o dolasku Tačija ima samo iz medija.

„Sa nama se niko o tome nije konsultovao, niti je u pripremi skupa bilo koji državni organ učestvovao“, naglasio je šef srpske diplomatije, navodeći da „tako ozbilljne stvari ne bi trebalo da budu predmet neozbiljnog pristupa“.

„Poštujem rad raznih instituta, NVO, akademija, ali sve što zadire u državnu politiku Srbije ne može se raditi bez konsultacija sa vladom“, rekao je Dačić.

Upitan da li Tačijev dolazak može da predstavlja neki problem i da li se protiv njega vodi neki istražni postupak, Dačić je ponovio:

„Mislim da nema potrebe da dolazi“.

Blic