Тачи: Хан брине само о Србији

ПРИШТИНА │ Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи критиковао је руководство ЕУ у Бриселу због, како тврди, недостатка визија, ефикасности и храбрости у политици према западном Балкану, а комесару ЕУ за проширење Јоханесу Хану замјерио је да брине само о Србији.„

– Комесар Хан брине само о Србији и ниједној другој земљи на западном Балкану – рекао је за аустријску новинску агенцију АПА Тачи, који се данас састао са предсједником Аустрије Александером ван дер Беленом у Бечу.

Тачи се посебно пожалио на изјаве Хана приликом недавне посјете Београду када је, послије изјава коју је предсједник самопроглашеног Косова дао са албанским премијером Едијем Рамом о тежњама ка уједињењу Албанаца, навео да је ријеч о „распирујућим изјавама појединих политичара у региону.

Он је затражио веће и промијењено ангажовање ЕУ у региону, посебно због могућности утицаја Русије, оцијенивши да ако ЕУ буде дјеловала „више стратешки и активније“ то може затворити простор Русији за дјеловање и дестабилизацију региона.

Када је ријеч о „великој Албанији“, Тачи је нагласио да је „Косово, Косово, Албанија, Албанија“ и да нико не жели промјене граница.

Тачи је поручио да од будуће владе очекује трансформацију косовских безбједносних снага у регуларну војску, као и формирање Заједнице српских општина.

РТРС