Тачи Меркеловој: Данке Дојчланд

Hasim-Taci-002
ПРИШТИНА │ Косовски премијер Иса Мустафа и његов замјеник Хашим Тачи обећали су њемачкој канцеларки да ће Косово врло брзо формирати специјални суд за злочине које је починила Ослободилачка војска Косова.
Тачи је то написао на свом Фацебоок профилу, послије разговора са канцеларком.
Он је такође навео да ће Косово испунити услове које је Меркелова јуче у Берлину пренијела Мустафи, а ријеч је, поред формирања специјалног суда, и о обавези наставка дијалога са Београдом и потребе компромиса.
„Наставићемо да будемо конструктивни и усмјерени на дијалог Београда и Приштине, у коме посредује ЕУ, о постизању нових споразума“, написао је Тачи, уз поруку “ Данке Дојчланд“.
Захвалност Њемачкој објашњава чињеницом да Њемачка остаје водећи партнер Косова.
Тачи каже и да је разговор са Меркеловом за њега била част, да је разговор био врло срдачан, као и радни ручак, те додао да су њемачку канцеларку увјерили да ће Приштина врло брзо основати специјални суд.
„Такође, смо разговарали и о иницијативи канцеларке Меркел, тзв. Берлински процес, који подржава приближавање земаља западног Балкана путем економског развоја. Тражили смо канцеларкину подршку и у процесу либерализације визног режима за Косоваре и за убрзавање процеса учлањења Косова у ЕУ“, навео је Тачи на свом Фацебоок профилу.
Медији у Приштини наводе да је сусрет између Меркелове и Тачија намјерно бачен у сјенку састанка косовског премијера Мустафе са њемачком канцеларком, што је објашњено „нелагодом“, коју њемачки званичници осјећају зног могућих посљедица извјештаја Дика Мартија на даљу каријеру некадашњег политичког лидера ОВК.
Меркелова и Тачи су разговарали „на маргинама“ берлинских састанака Мустафе, а Тачи је, послије разговора, обећао Меркеловој да ће Приштина остати „конструктивна“ у дијалогу са Београдом, што је један од три захтјева које је њемачка канцеларка испоставила делегацији Приштине.
Агенције