Тајвански авион пао због грешке пилота

Rescuers carry out a rescue operation after a TransAsia Airways plane crash landed in a river, in New Taipei City, February 4, 2015. At least 11 people were killed and up to 19 were missing after a Taiwanese TransAsia Airways plane with 58 passengers and crew on board crashed into a river shortly after taking off from a downtown Taipei airport on Wednesday, officials said. REUTERS/Stringer (TAIWAN - Tags: TRANSPORT DISASTER TPX IMAGES OF THE DAY) TAIWAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN TAIWAN. CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA
Пилот авиона „Транс Ејжа Ервејз“, који се у фебруару срушио, а том приликом су погинуле 43 особе, грешком је искључио исправни мотор након чега је летелица пала, саопштио је данас тајвански Савет за безбедност у авиосаобраћају (АСЦ).
„Јао, повукао сам погрешну ручку“, рекао је пилот Лиао &ЕТХ;ан-зонг тек неколико секунди пре несреће, а те његове речи је забележила црна кутија авиона, пренео је Ројтерс.
Истрага је покалазала да су у кокпиту двојица пилота очајнички покушавала да поврате контролу над авионом након што је један мотор отказао тек три минута по полетању.
Лиао (41) је повукао ручку за гашење исправног мотора, али се чини да је ту грешку приметио тек кад је већ било прекасно. Он је тада покушао да поново покрене мотор, али је копилот затим почео да виче: „Удар, удар, припремите се за удар.“
Те страшне речи последње су забележене на снимку из кокпита, наводи се у извештају АСЦ о несрећи која се догодила 4. фебруара при веома повољним временским условима.
Тек неколико секунди по полетању је авион са укупно 58 путника и чланова посаде пао носом према доле у плитку реку у центру Тајпеја, након што је пролетео између зграда и крилом ударио у мост. Несрећу је преживело 15 људи.
У извештају тог савета се такође наводи да пилот Лиао није прошао тест на симулатору у мају 2014, делимично зато што није поседовао довољно знања о томе како поступити у случају пожара на мотору при полетању.
Агенције